KezdőlapBűnügySzadista állatorvos ellen állatkínzásért emeltek vádat, egyszer már elítélték érte

Szadista állatorvos ellen állatkínzásért emeltek vádat, egyszer már elítélték érte

A nógrádi állatorvost korábban már felfüggesztett szabadságvesztést kapott állatkínzás miatt, az ügyészség most kérte a szabadságvesztés végrehajtását, és azt, hogy végleg tiltsák el az állatorvosi tevékenységtől.

Volt állatorvos ellen állatkínzás miatt emeltek vádat az ügyészség, mert olyan méltatlan körülmények között tartotta haszonállatait, hogy nagy részük lesoványodott, megbetegedett, emiatt hét szamár elpusztult. A vád szerint a Nógrád megyei férfi 2020 februárjában harminckilenc szamarat és mintegy ötven, különböző fajtájú juhot tartott, melyek gondozására, ellátására és állatorvosi vizsgálatára nem fordított kellő figyelmet, se enni, se inni nem adott nekik. Mivel a szamarak patájának megfelelő ápolása is elmaradt, ez olyan mértékű ízületi elváltozást eredményezett, hogy a szamarak járásképtelenné váltak, közülük hét el is pusztult. A felszólítás ellenére sem szállította el az állattetemeket.

A hatóság 2018-ban már eltiltotta a vádlottat a sertéstartástól, mivel több mangalicát tartott egy fémhálóval elkerített részen, amelyből éles drótdarabok álltak ki, ezért fennállt a veszélye, hogy az állatok megsérülhetnek. A vádlott a sertéseket olyan területen tartotta, melyet mély iszap borított, száraz pihenőhelyük nekik sem volt. Az egykori állatorvos kamarai tagságát a Magyar Állatorvosi Kamara 2016-ban felfüggesztette, az állategészségügyi szolgáltatói engedélyét bevonta.

Közölték: