KezdőlapBűnügy10 év börtön kapott a volt DK-s politikus

10 év börtön kapott a volt DK-s politikus

A Pécsi Ítélőtábla másodfokon kimondta, hogy a volt DK-s politikus, Kőrös Gusztáv nyolc társával együtt bűnszervezetben csapott be vállalkozókat, 168,5 millió forintot keresve rajtuk. Így most az első fokú ítéletnél súlyosabb büntetést, tíz év szabadságvesztést szabtak ki rá.

Mint ismert, Kőrös Gusztáv a társaival együtt hivatalos személynek adta ki magát, így csikart ki pénzt vállalkozóktól nem létező pályázatokra.

Az ítélőtábla – az ügyészi fellebbezéssel egyetértve – jelentősen súlyosította azoknak a vádlottaknak a büntetését, akik vállalkozókat megtévesztve, számukra pénzért befolyásukat ajánlották fel állami támogatások megszerzése érdekében. A megtévesztéshez hozzátartoztak a megkülönböztető fényjelzést használó személygépkocsik és kommandós bevetési ruhába öltözött kísérők is.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék az elkövetői csoport szervezőjét tettesként, nyolc társát bűnsegédként vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettében mondta ki bűnösnek. A pályázati nyertesség érdekében vesztegetésre hajlandó vállalkozók bűnösségét pedig hivatali vesztegetés bűntettében állapította meg. Ezért az elkövetők többségét szabadságvesztésre ítélte, míg három vádlottra pénzbüntetést szabott ki – számolt be a Magyar Nemzet.

„Az ügyben másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla ítéletében – a fellebbviteli főügyészség indítványával túlnyomórészt egyetértve – a befolyással üzérkedő elkövetői csoportból nyolc vádlott cselekményeit bűnszervezetben elkövetettnek minősítette, és a bűnszervezet tagjaira első fokon kiszabott szabadságvesztés büntetések tartamát jelentősen súlyosította” – idézte a főügyészségi közleményt a lap, ahol a volt DK-s, Kőrös Gusztáv büntetőügyiről esik szó.

Kőrös Gusztávval és 13 társával szemben 2018. június 18-án a Somogy Megyei Főügyészség több rendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A vádirat szerint a vádlottak közül tízen egy bűnszervezet tagjaként vállalkozóktól csaltak ki jelentős összegeket arra hivatkozva, hogy a pénzt pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják, négy további vádlott pedig vállalkozóként adott pénzt vesztegetési céllal Kőrös Gusztávnak. A vádirat szerint Kőrös 2017-ben hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely jelentős összegeket csalt ki tehetős vállalkozóktól.

Kőrös Gusztávot 2020 februárjában első fokon nyolc év börtönre ítélték, míg több társa börtön-, illetve pénzbüntetést kapott; az ítéletet a Pécsi Ítélőtábla másodfokon tíz év börtönre súlyosította, továbbá az expolitikust tíz évre eltiltott a közügyek gyakorlásától is.

Egyébként Kőrös Gusztáv volt az, aki a 2013-as bajai, megismételt időközi önkormányzati választásokhoz kapcsolódóan – a kormánypártokat lejáratni szándékozó – hamis videót készített és adott át az egyik ellenzéki párt tagjának azért, hogy azt csatolja a választás rendje elleni bűntett miatti feljelentéshez.