2022.12.05
Vilma
Kezdőlap Belföld Zivatarokkal és széllökésekkel érkezett a hidegfront

Zivatarokkal és széllökésekkel érkezett a hidegfront

Hidegfront éri el ma az országot, így viharokra és lehűlésre kell számítani. Mutatjuk, mire számíthatunk a mai napon.

Reggel a keleti országrészben, illetve a Kisalföldön még sok lesz a felhő, és ott eső, zápor, zivatar is lehet, majd megszűnik a csapadék. Napközben a többórás napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják, utóbbiak az északi és nyugati megyékben időszakosan össze is állhatnak, helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat belőlük.

Kora estétől nyugat felől újra megnő a csapadék esélye, akkor már heves zivatarok is előfordulhatnak. A délkeleti szél nyugatira, északnyugatira fordul, és időnként megélénkül, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25-32 fok között várható, de az északi határszélen, északnyugaton ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Késő estére 15-20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai szolgálat azonban heves zivatarok kialakulására is figyelmeztet:

Ma egy hidegfront éri el az országot, hatására délutántól ismét zivatarok kialakulására lehet számítani: először az Észak- Dunántúlon és az északi megyékben, majd az Alpokalján és másutt is egyre többfelé.

A déli megyékben heves zivatarok kialakulása is várható, amelyek mellé erősen viharos széllökés (> 90 km/h, néhol akár 100 km/h körüli vagy azt meghaladó széllökés sem kizárt), jégeső (> 2 cm) és intenzív csapadékképződés társulhat. A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység – írják a honlapjukon.