KezdőlapBelföldZárolták Völner Pál családjának vagyonát

Zárolták Völner Pál családjának vagyonát

Tavaly óta áll a bál Völner Pál, a magyar kormány igazságügyi tárcájának lemondott államtitkára körül. Most a 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsított fideszes politikus vagyonát, így bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészt helyezett zár alá a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala (KRNNIVH).

A „vagyonbefagyasztás” Völner családját is sújtja: a fia autóját például az utcáról szállították el a hatóságok. Az egykori fideszes politikus ügyvédje elmondta, szerinte törvénytelen az intézkedés, mert a Völner bankszámlájára korábban beérkezett parlamenti fizetése nem számít bűnös vagyonnak, ami ellenőrizhető is.

A KRNNIVH eljárása a cégközlönyben június végén megjelent végzésből derült ki. Eszerint az említett hónapban vették zár alá a volt fideszes politikus fiának cégét, a Tagba Kft.-t is. A 24.hu történtek után megkereste az előző Orbán-kormányban vezető posztot kapó politikust, aki megerősítette a vagyonzárás tényét, majd ügyvédjén keresztül közölte:

Történelemkönyvekben fordul elő olyan, hogy családtagokat büntettek meg, ítélet nélkül.

Elmondta azt is, hogy családjának minden vagyona igazolt, legális jövedelemből származik, ám ezt nem vizsgálta meg a hatóság. A politikus családjának vagyonzárral érintett tagjai jogorvoslattal éltek, ahogyan maga Völner is, mert úgy látják, olyan vagyonelemekről is szó van, amelyek jóval a gyanúsításban szereplő elkövetési időszak előtt kerültek a tulajdonukba. Az egykori államtitkárral nem egy háztartásban élő fiának autóját például trélerrel szállították el. Hozzátette azt is: érthetetlennek tartja, hogy az ügyben semmilyen módon nem érintett gyerekei miért nem használhatják a saját autójukat.

Papp Gábor, Völner Pál védője elmondta, hogy felülbírálati indítvánnyal élt az intézkedéssel szemben. Közölte azt is, hogy a vagyonvisszaszerzési hivatal határozata semmilyen indoklást nem tartalmazott, dacára annak, hogy a hivatalnak több hónapja lett volna, hogy a tényeket tisztázza. Ezt azonban nem tette meg, vagyis az ilyen szigorú és széleskörű vagyonzár az ügyvéd álláspontja szerint amúgy is törvénytelen, mivel könnyedén ellenőrizhető, hogy Völner Pál zárolt bankszámláján milyen eredetű pénz van. Ugyanis arra utalták a képviselő parlamenti fizetését, ami nem bűnös eredetű vagyon. Papp úgy gondolja, az eljárásnak nem lehet amúgy sem célja, hogy törvénytelenül megnyomorítsa a gyanúsított családját.

Korábban a Blikk is írt róla, hogy Völner Pált tavaly decemberben gyanúsította meg az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásával. A politikus mentelmi jogát az év végén kérte ki Polt Péter legfőbb ügyész, aki beadványában írta meg, hogy a megalapozott gyanú szerint Völner hosszú időn keresztül, rendszeresen, lényegében fizetésként, alkalmanként 2-5 millió forintot fogadott el Schadl Györgytől, a végrehajtói kar elnökétől, aki tavaly november óta letartóztatásban van. A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a végrehajtói kar elnöke hatalmas összeget, 83 millió forintot adott át az államtitkárnak többek között azzal a céllal, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket a kar elnöke támogatott, valamint hogy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl által megjelölt személy vagy cég. Schadl az ügyészség szerint még több pénzre, több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.

A korrupciós botrány viharában végül az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára lemondott posztjáról. A Fidesz Völner Pált ezután nem indította el az áprilisi országgyűlési választáson, posztján az új Orbán-kormányban Répássy Róbert váltotta.