2023.09.27
Adalbert
Kezdőlap Belföld Zaklatásért felmentették a Debreceni Egyetem lovagkereszttel kitüntetett dékánját

Zaklatásért felmentették a Debreceni Egyetem lovagkereszttel kitüntetett dékánját

A 2020 áprilisában leváltott vezető menesztését eddig nem indokolták, most kiderült: „megengedhetetlenül közeledett” egy kolléganője felé.

2020 áprilisában váratlanul Bálint Péter dékán vezetői megbízását a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (GYGYK) éléről. A volt vezető 2015 óta állt a kar élén, ám menesztésének okáról akkor nem adtak részletesebb információt – írta az szmo. a 24.hu nyomán. Az új vezető, Móré Marianna megbízatása december 31-ig szólt, de július 1-jével már Gortka-Rákó Erzsébet főiskolai tanár váltotta a kar élén. A 24.hu több forrásból úgy értesült: Bálint hivatalosan nem indokolt távozása mögött egy zaklatási ügy állhat, miután a menesztett dekán ügyében 2019-ben egy etikai vizsgálat is folyt a Debreceni Egyetemen. Elmondása szerint Bálint ellen zaklatási vád miatt indítottak etikai eljárást, és a procedúra a dékánt elmarasztaló megállapítással zárult.

Ezt az intézmény etikai bizottságának egyik tagja erősítette meg a lapnak. Mint írják, egy női oktató jelentette, hogy a dékán „megengedhetetlenül közeledett hozzá.” Bálint Péter az eljárás során ezt nem ismerte el, állítása szerint „stílusa inkább barátkozós és közvetlen jellegű, semmint bántó” volt – tudta meg a portál. A karról ketten ismerték el, hogy tudnak az ügyről, de konkrét részletekről egyikük sem beszélt. A 2012-ben József Attila-díjjal kitüntetett, 2019-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével jutalmazott Bálint Péter mesekutató-író, számos könyv szerkesztője és szerzője, 2000 óta tanított a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon.