2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Viszlát, napsütés: mától az eső veszi át a hatalmat

Viszlát, napsütés: mától az eső veszi át a hatalmat

Az időjárás-előrejelzés szerint felhős, zivatarokkal teli napra kell számítanunk.

Kedden a több-kevesebb napsütés mellett a déli óráktól erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, emellett fátyolfelhők is lesznek az égen. Összességében több helyen kell záporra, zivatarra számítani. A szél csak intenzívebb záporok, illetve zivatarok körül erősödhet meg. A hőmérséklet csúcsértéke délután 20-24 fok között tetőzik. Késő este 10-15 fok közé hűl le a levegő.

Este a gomolyfelhők többnyire ellaposodnak, csökken mennyiségük, és egyes területeken ki is derül az ég. A záporok, zivatarok zöme az esti, késő esti órákban lecseng, ezt követően csak elvétve fordulhat elő kisebb zápor. Főleg a keleti területeken párássá válhat a levegő. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5-12 fok között alakul.

Kedden az egész ország területén elsőfokú vészjelzést lépett életbe a zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőkre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Délnyugaton kicsi a csapadék esélye, máshol több helyen valószínű zápor, zivatar. A délies szél jobbára mérsékelt marad, csak néhol élénkül meg, de zivatar környezetében erős széllökések is lehetnek. Délután 19-25 fok között alakul a hőmérséklet. Szintén az egész ország területére elsőfokú vészjelzést adtak ki.

(met.hu)