KezdőlapBelföldVilágra szóló magyar találmány: tömeg-lélegeztető gép, ami rengeteg életet menthet meg

Világra szóló magyar találmány: tömeg-lélegeztető gép, ami rengeteg életet menthet meg

A koronavírus járvány miatt a világban egyre nagyobb a kereslet a lélegeztető gépek iránt. Ebben a helyzetben jelenthet áttörést az a magyar találmány, ami egyszerre akár 50 beteg ellátást is biztosíthatja.

„Olyan lélegeztető gépet tervezünk, amely egyszerre akár 5-10-50 esetleg még több ember lélegeztetését is meg tudja oldani, védi az egészségügyi dolgozókat, és akár kórházon kívül, ad-hoc táborokban, csarnokokban is üzemeltethető.” – olvasható a MassVentil Project leírásának nyitó oldalán. Nap mint nap hallhatjuk hogy a szakemberek azért dolgoznak, hogy a „görbe minél hosszabb ideig és minél laposabban maradjon”. Vagyis, hogy a megbetegedések számának növekedése térben és főleg időben is elhúzódjon, hogy az egészségügy meg tudjon küzdeni az új fertőzöttek ellátásával. Olaszország példája mutatja, hogy ellenkező esetben akár olyan döntés elé állhatnak az orvosok, hogy választaniuk kelljen, hogy ki kapjon ellátást és ki ne.

Itt jön a képbe a magyar kutatók által megálmodott ötlet, aminek lényege, hogy ne kelljen minden egyes ellátásra szoruló betegnek egy saját lélegeztető gépet beszerezni. Ezért azon dolgoznak most, hogy megépítsenek egy olyan eszközt, ami egyszerre 5-10 vagy akár ötven beteg ellátása is alkalmas. A projekt gőzerővel halad, de ahhoz hogy időben elkészüljenek vele nemzetközi összefogásra van szükség. Az Origo összefoglalója szerint szakemberek csatlakozását kérik a fejlesztők az ígéretes projekthez: „A projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik.”

A projekt teljes leírása ITT olvasható.