2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Belföld Vigyázat: zápor és jégeső vet ma véget a kánikulának

Vigyázat: zápor és jégeső vet ma véget a kánikulának

A hét vége fele sem csillapodik a hőség; az időjárás-előrejelzés szerint pénteken akár 35 fokot is mérhetnek a hőmérők, ám – az előző napokkal ellentétben – ma csapadékban is lesz részünk.

Délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon felhősödés zavarja a napsütést, és kis számban zápor, zivatar is lehet, délután pedig az érkező hidegfront miatt legjobb eséllyel a Duna-Tisza közén kiterjedt zivatartevékenységre kell számítani. A heves, jégesővel, felhőszakadással, szélrohamokkal kísért zivatarok kelet felé vonulnak, a Tiszántúlt este, késő este érhetik el – írja a met.hu.

A Dunántúl nagy részén délután már hűvösebb, száraz idő várható feltámadó északnyugati széllel, keleten inkább a nap első felében várható sok napsütés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-37 fok között alakul; keleten folytatódik a hőség, délen – Békéscsabavagy Szeged környékén – 35 fokot is mérhetnek, míg a Dunántúlon hűvösebb időjárásra számíthatunk. A fővárosban 32 fok lesz a jellemző, a nagy meleget záporok, zivatarok kísérhetik. Az országban késő estére 21-27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az éjszaka első felében a Dunától keletre, hajnalban már csak a Tiszántúlon kell számítani kiterjedtebb zivatartevékenységre, lokálisan nagy csapadékkal, jégesővel, szélrohamokkal, de összességében a heves jelenségek valószínűsége csökken.

A Dunántúlon eközben száraz, gyengén felhős idő várható. A szél szinte mindenhol északnyugatira fordul, az Észak-Dunántúlon erős, a Balaton térségében és zivatarok környezetében viharos lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14-21 fok között alakul.

Péntek hajnaltól a kora délutáni órákig legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, amelyek északkelet felé haladnak; ezeket a gócokat viharos széllökés, intenzív csapadék és akár jégeső is kísérheti, amelyek akár estig is eltarthatnak.