2021.12.05
Vilma
Kezdőlap Belföld Vigyázat: újra telefonos csalók próbálják lenyúlni a pénzünket az OTP nevében

Vigyázat: újra telefonos csalók próbálják lenyúlni a pénzünket az OTP nevében

Megint felpörögtek a telefonos csalók. Korábban már rászálltak az OTP-s ügyfelekre, most ismét próbálkoznak.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket: szüleit csütörtökön délelőtt hívta telefonon egy ismeretlen, aki adategyeztetésre hivatkozva kérte, adják meg a banki adataikat. – A szüleim nem dőltek be neki, amiben az is segített, hogy nincs OTP-s számlájuk, ezért végül rájuk csapták a telefont is… – mesélte a Blikk olvasója.

A nyáron szaporodtak meg a hasonló adathalász támadások, aztán egy ideig viszonylagos csend volt. Most úgy tűnik, megint próbálkoznak a csalók.

A támadásokra az OTP is figyelmeztet weboldalán:

„Új módszert alkalmaznak az adathalászok: a csalók telefonon a bank dolgozóinak adják ki magukat, és akár a kötelező adategyeztetésre hivatkozva, akár más ürüggyel kérik el az ügyfelektől a kártya- és számlaadataikat, valamint internetbanki belépési adataikat (ha az ügyfél nem rendelkezik még internetbanki szerződéssel, köttetnek vele). A csalók az internetbanki aktív tranzakciók hitelesítő kódjait is elkérik az ügyfelektől, így szereznek jogtalanul rendelkezést az ügyfelek számlája és pénze felett. Legyen körültekintő, kezelje bizalmasan banki adatait! Az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon, sem sms-ben nem kér Öntől bizalmas banki adatokat, jelszavakat vagy PIN-kódokat” – írják.