2021.01.27
Angelika
Kezdőlap Belföld Vigyázat: holnap ezeken a helyeken csap le a hóvihar az országban

Vigyázat: holnap ezeken a helyeken csap le a hóvihar az országban

Délnyugat-Európában – az ott elhelyezkedő magasnyomású légköri képződménynek köszönhetően – általában több órára kisüt a nap és száraz az idő.

Anticiklon található a Kelet-európai-síkság felett is, de ott egyaránt előfordulnak napos és borult, ködös vidékek.

A kontinens délkeleti tájain ciklon okoz sok helyütt felhős, esős időjárást.

Markáns ciklon örvénylik Dél-Skandinávia feletti középponttal, ennek hosszan elnyúló frontrendszere a Lengyel-síkságon át a Földközi-tenger középső medencéjéig húzódik. Felhőzetéből sokfelé hull csapadék: általában hó, délebbre havas eső, eső is. Az utóbbi ciklon fokozatosan kelet felé helyeződik, hátoldalán északi áramlással egyre hidegebb levegő árasztja el szárazföldünk belsejét, így a Kárpát-medence térségét is.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Estig a felhőátvonulásokból csak néhol valószínű hózápor. Éjjel észak felől csaknem mindenütt beborul az ég. Több helyen várható havazás, hózápor, délen, délnyugaton elvétve havas eső, ónos eső sem kizárt.

Csütörtökön egyre többfelé vékonyodik, szakadozik a felhőtakaró, de főként az északkeleti megyék fölé még érkezhet vastagabb felhőzet is. Napközben egyre kevesebb helyen, főként a keleti megyékben várható havazás, hózápor.

Szerdán a nyugati, északnyugati szelet főként a középső országrészben, valamint az Észak-Dunántúlon sokfelé erős, eleinte helyenként viharos lökések kísérik. Csütörtökön az ország nagy részén erős, a Dunántúlon sok helyütt viharos lesz az északnyugati szél, csupán az északkeleti tájakon maradhat mérsékelt a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -7 fok között alakul, az átmenetileg kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -1 és +5 fok között várható.