2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Vigyázat: bármikor lecsaphat a jégeső

Vigyázat: bármikor lecsaphat a jégeső

Jégesőre, viharos szélre, villámlásra figyelmeztetett reggel az Országos Meteorológia Szolgálat, délutánra már kiadták a riasztást is.

Mint írják, szombaton napközben a keleti országrészben, azon belül is főként az ország északkeleti harmadában lehet zivatarok kialakulására számítani, de délután a Dél-Dunántúlon is kialakulhatnak zivatarok.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint, vasárnap napközben az ország déli és középső területein kedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulásához.

A zivatarokat átmeneti intenzív csapadék, helyenként kisméretű jég (~1 cm jégátmérő) és néhol viharos (~60 km/h) széllökés kísérheti.

Jászberényben és Záhonyban például már lecsapott a jégeső.

Szombaton már nem jön újabb front, ám a panaszok közül a keringési és a fejfájásos tünetek sem mérséklődnek számottevően – figyelmeztet a meteoklinika.hu.

Amennyiben fejfájással, migrénnel küszködött az elmúlt napokban, ezekre továbbra is számítania kell, s az esetleges alvásproblémái is kiújulhatnak, megmaradhatnak. Sokan nyűgösek, ingerültek lehetnek, csökken a teljesítőképesség, illetve nehezebben tud majd koncentrálni.

Országszerte többfelé fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhat. Ha vérnyomásproblémákkal él, szintén nehéz napra készüljön: ennek tükrében – amennyire csak teheti – kerülje a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár nehezebb fizikai munka, vagy nagyobb szellemi erőfeszítést igénylő feladat.

A zivatarok idején (erre főként szombat délután lehet számítani) felerősödhetnek az asztmás panaszok is, ezért a vihar elvonultáig maradjon inkább zárt térben és pihenjen le.