A megengedettnél magasabb etilén-oxid-szennyeződést mutattak ki az E410-adalékanyagban, amely a jégkrémekben, desszertekben is van – értesült a RASFF-rendszeren keresztül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indít, emellett minden, E410-adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer-előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést kér – tudatta a Nébih.
A hivatal kifejti, hogy az E410-adalékanyagot, azaz ismertebb nevén a szentjánoskenyérlisztet széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért hamarosan a jelenleg ismerteken túl még több termék is érintett lehet az etilén-oxid-szennyeződésben. Az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedieranyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják.
Az Európai Unióban azonban növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén). A vásárlók és a vállalkozók a hivatal termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről.
Magyarországon ez idáig egy olyan jégkrémet találtak, amelynél fennállt az esetleges etilén-oxid-szennyezettség, és visszahívták a terméket – írta az Index.