KezdőlapBelföldVeszélyben a nők korkedvezményes nyugdíjba vonulása?

Veszélyben a nők korkedvezményes nyugdíjba vonulása?

Néhány éven belül nagy változás állhat be a nők nyugdíjazásával kapcsolatban.

Farkas András nyugdíjguru a portfolio.hu-n megjelent elemzésében azt mondja, hogy egyre nehezebben fenntartható a nők 40 éves jogviszony után történő kedvezményes nyugdíjazása, így várhatóan két év múlva hozzá fognak nyúlni a rendszerhez.

A kedvezmény a szakember számításai szerint idén már 467 milliárdba kerül a nyugdíjkasszának. A jelenlegi állás szerint a Nők40 első tíz évében, 2011 és 2020 között 298 ezer nő vette igénybe ezt az ellátást. A számítások szerint a következő években további 233 ezer hölgy fog élni a lehetőséggel. Éppen ezért a program feltételei 2027-től szigorodhatnak, mert 2011 óta 3 évvel, 62 évről 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, és ezt a 3 éves növekedést (még) nem építették be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe, amely kezdettől változatlanul 40 év. A változás egyébként pont a 2026-os választások után jöhet.

Hazánkban jelenleg a férfiak csak 65 éves életkoruk betöltésével, a nők viszont életkoruktól függetlenül a 40 éves jogosító idő betöltésével elmehetnek nyugdíjba, és ez a kettősség egyre több pénzbe fáj. Azonban Farkas András elmondása szerint a Nők40 átalakítása jelentős politikai kockázattal jár, és egyébként kétszeresen unikális, mert:

egyrészt az egyetlen olyan nyugellátás Magyarországon, amely a korhatár betöltése előtt igénybe vehető,
továbbá az egyetlen olyan nyugellátás a modern nyugdíjrendszerekben, amelyet annak ellenére sem terhel semmilyen levonás, hogy a korhatár betöltése előtt veszik igénybe.

Nem csoda, hogy a Nők40 hatalmas népszerűségnek örvend, és minden második nő emiatt idő előtt megy nyugdíjba. Ez az arány pedig egyre tovább nőhet, ahogy a nyugdíjkorhatár kitolódik. A nyugdíjba vonult nők pedig még kedvezőbb feltételek mellett dolgozhatnak a versenyszférában, mivel a keresetüket nem terheli tovább járulék és szocho.