2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Újabb gazdaságvédő intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

Újabb gazdaságvédő intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

“Nehéz lesz az előttünk álló időszak, közös erőfeszítésekre lesz szükség. Mindenkinek van felelőssége, széthúzás helyett összefogást kérek ma délután a képviselő társaimtól is” – mondta rendkívüli bejelentésében a miniszterelnök.

“A múlt szerdai első gazdaságvédelmi akciótervet kiegészítettük 6 döntéssel: a 81480 kkv-nak június 30-ig adómentesség adunk a KATA alól, melyről rendelet jelenik meg. A március 1 előtti KATA tartozásokra is haladékot adunk, valamint a turizmushoz hasonlóan a halasztástz kaponak hazai a médiaszolgálatok a kieső reklámbevételek miatt. A kilakoltatásokat, az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik, a lejáró GYES-t, GYED-et meghosszabbítjuk – részletezte Orbán Viktor a rendkívüli gazdaságvédelmi terv folytatását.

Így folytatta: Magyarország önvédelméről négy vonalon kell gondoskodni: ez katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés. Gyorsuló lépésben közeledünk a tömeges fertőzésekbe. A tényleges fertőzöttek száma csak becslés lehet, de egyelőre túl tág határok között mozognak, egy biztos, hogy több van, mint a regisztrált betegek száma. A 67 fertőzöttből 27 mutat tüneteket is, közülük 9 beteg állapota súlyos. Az elhunyt 7 főnek több betegségük is volt, átlagéletkoruk 69 év.

Jelenleg orvosi maszk 1500 000 db, napi 25 ezret gyártanak, speciális maszk 129 ezer, 20 millió kesztyű, 170 ezer védőruha, és 2560 db lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Beszerezni most inkább keletről lehetséges, nyugaton szinte lehetetlen. Magyarországon 66 ezer 906 kórházi ágy van, végszükség esetén 252 tábori kórházi ágyat lehet munkába állítani. 65 év alatti orvos 19431 fő, rezidens 4312 fő, bevethető utolsó éves orvosi egyetemista 690 fő áll rendelkezésre, 24 63 fő összesen. Ezen kívül 105 ezer kiképzett egészésügyi szakdolgozónk van. 

– Egészségügyi döntés: holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett speciális maszkot kapnak az orvosok és ápolók, a többi nem intenzív orvos és ápoló sebészi maszkot kap, akit gyanúval kezelnek, azonnal sebészi maszkot kap. 

– Rendőri védekezés: határok lezárva, teherforgalom és magyar állampolgárok bejöhetnek, speciális szabályok az áthaladó külföldi állampolgárok csak meghatározott időpontokban a humanitárius folyosókon. Románoktól garanciákat kértünk, amilyen ütemben engednek ők, olyan ütemben mi is üzemelünk. Nő a rendőrök feladata napról-napra, közrend fokozatos erősítése. Bevethető 65 év alatti rendőr 70275 fő, önkéntesek 46 573 fő, akiknek fegyverük nincs, de van gyakorlatuk, tehát rendfenntartásra 139 684 fő összesen, ha szigorú kijárási szabályok lépnek életbe.

– Katonai védekezés: határvédelem, felkészülnek a szigorúbb szabályokra, illetve ha stratégiai vállalatokhoz ki kell vonulniuk. 23950 hivatásos katona, 9381 tartalékos, 10649 fő, aki 5 éven belül szerelt le, összesen 43985 fő.

– Gazdasági védekezés: a múlt szerdai első gazdaságvédelmi akciótervet kiegészítettük 6 döntéssel: a 81480 kkv-nak jún. 30-ig adómentesség a KATA alól, melyről rendelet jelenik meg. A márc. 1. előtt KATA-artozásokra haladékot adnak, a turizmushoz hasonlóan a hazai médiaszolgálatoknak a kieső reklámbevételek miatt, a kilakoltatásokat felfüggesztik, az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik, a lejáró GYES-t, GYED-et meghosszabbítjáuk.