2021.08.02
Lehel
Kezdőlap Belföld Új koronavírus elleni vakcinát fejlesztettek ki: véd minden mutáció ellen

Új koronavírus elleni vakcinát fejlesztettek ki: véd minden mutáció ellen

A Duke Human Vaccine Institue kutatói fejlesztették ki azt az újfajta vakcinát, ami az állatkísérleti szakaszban is jó eredményeket adott. Több koronavírus-variáns ellen is védetté váltak a beoltott alanyok.

A Pécsi Tudományegyetem virológusa, Kemenesi Gábor Facebook-oldalán írt a nemrég megjelent publikációról, ami a koronavírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet. A Nature folyóiratban jelent meg a tudományos cikk, amely egy teljesen újfajta vakcinatechnológiával foglalkozik. A koronavírus legyőzésének témájával a tudomány már a járvány előtt is foglalkozott. Új irányt hozhatnak a vírus elleni harcban az évtizedek alatt összegyűjtött tudományos eredmények.

Az újfajta vakcinát a Duke Human Vaccine Institute kutatói fejlesztették ki, ami az állatkísérletes fázisban jó eredményeket mutatott: „a beoltott alanyokat egyszerre több SARS-CoV-2 variáns, a 2002-es SARS-CoV-1 és egyéb, közeli rokon koronavírusok ellen is megvédte”.

Kemenesi Gábor szerint a technológiát pán-koronavírus vakcinatechnológiának nevezik. „A SARS koronavírus-járványt követően, egy, a fertőzésből felgyógyult páciens vérében olyan speciális antitesteket találtak a tudósok, amelyek nem csupán a SARS vírust voltak képesek megkötni (neutralizálni), hanem más, rokon koronavírusokat is. Ez a megfigyelés vezetett el a jelenlegi fejlesztéshez és mutatta meg, hogy a pán-koronavírus vakcinafejlesztéseknek lehet létjogosultsága” – írta posztjához a kutató.

Arra is kitért, hogy nagyon összetett a vírus tüskefehérjéje. A sejtekhez való tényleges kötődésben ennek csupán egy része játszik szerepet, az úgynevezett receptorkötő-domén (RBD). A beteg véréből kimutatott, védelmet ígérő antitestek rámutattak a receptorkötő- domén gyengepontjára. Van egy pont a fehérjén belül, amely hatékony neutralizáló – semlegesítő, a testi sejtekhez való kötődést megakadályozó – hatást fejtenek ki a termelődött antitestek. Az antitesten nem csak a SARS-CoV-2 ellen, hanem más rokon koronavírusok elleni is képesek védelmet nyújtani.

Az is kiderült, hogy a kutatók a receptorkötő domént kötötték több példányba egy nanorészecske felszínére, a megfelelő szerkezetben. Ezáltal a beoltott állatok a SARS-CoV-2 fertőzés ellen százszázalékos védelmet nyertek, illetve a brit, dél-afrikai és brazíliai variáns és más, közeli rokon koronavírusok (SARS-szerű bétakoronavírusok) ellen is.

A virológus szerint a mostani a harmadik koronavírus-járvány az elmúlt húsz évben. A legfőbb megállapítás szerinte, hogy a pán-koronavírus vakcinák segítségével tartósan, széleskörűen is képesek lehetünk kivédeni a koronavírusok jelentette fenyegetést.

Indirekt/Blikk