2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Belföld Új jogszabályt vezetnek be a nyugdíjaknál

Új jogszabályt vezetnek be a nyugdíjaknál

Újabb dokumentummal bővült a megőrzendő papírok köre a nyugdíjaknál.

A nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összege a szolgálati időtől és a nyugdíj alapjául szolgáló keresettől függ. A nyugdíj-megállapításhoz azonban fontos, hogy a foglalkoztatók bizonyos dokumentumokat megőrizzenek. A vonatkozó jogszabály alapján 2024 januárjától a foglalkoztatási igazolásokat is meg kell őrizniük a munkaadóknak.

Ahogy azt a 24.hu írja, az új nyomtatványt, amelyet 2024. január 1-jétől a munkaviszony megszűnésekor a munkaadó köteles kiállítani a kilépő munkavállaló részére, magába foglalja a korábbi, kilépéskor kiadandó igazolásokat.

A foglalkoztatási igazolás kiállítható elektronikus formában, de a munkavállaló kérheti papíralapon is, és fontos, hogy a nyomtatványt a munkaadó felmondása esetén az utolsó munkában töltött napon, egyéb esetben a munkaviszony megszűnését követő öt munkanapon belül köteles kiadni a munkaadó a munkavállaló részére.

Amennyiben a foglalkoztató jogutód nélkül megszűnik, akkor a megőrzendő iratok fellelhetősége érdekében köteles bejelenteni a székhelye, telephelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, hogy hol őrzi a fent nevesített munkaügyi iratokat. Azonban ha a foglalkoztató nem, vagy késedelmesen, illetve nem az előírt módon teljesíti bejelentési, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségét, mulasztási bírságot köteles fizetni. Ez a bírság 50 ezer forinttól egészen 500 ezer forintig terjedhet, ám ha a jogsértést egy éven belüli ismét megállapítják, akkor akár az egymillió forintot is elérheti.