KezdőlapBelföldTöbb az influenzás, mint a koronavírusos

Több az influenzás, mint a koronavírusos

Egyre többen betegednek meg, ám öröm az ürömben, hogy Magyarországon már többen fertőzöttek influenzával, mint koronavírussal – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legutóbbi jelentéséből.

Csütörtökön tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a jelentést, amelyben részletesen beszámoltak, mi a helyzet jelenleg Magyarországon a felső légúti megbetegedések terén – szúrta ki a Qubit. Az NNGYK felméréséből kiderült, hogy az elmúlt egy héten közel 200 ezer ember számolt be családorvosának légúti fertőzésre utaló tünetekről, közülük mintegy 28 ezer embernek influenzára utaló tünetei voltak.

A szervezet adatai rávilágítanak, hogy most már jócskán kevesebb a koronavírus-fertőzéses beteg, mint az influenzás. Január 15-21. között az elvégzett influenzatesztek közül 18,8% volt pozitív, míg a koronavírusteszteknek csupán a 14,9%-a. Összességében 261 mintából 49 bizonyult pozitívnak influenzára, 39 SARS-CoV-2-re, 9 légúti óriássejtes vírusra (RSV) és 4 humán metapneumovírusra (hMPV). Az utóbbi két, kevésbé közismert légúti kórokozó elsősorban újszülöttekre, kisgyermekekre és idősekre jelent komolyabb kockázatot.

A hatóság által kiadott információk alapján múlt héten 201 beteget vittek kórházba súlyos, akut légúti fertőzéssel, és közülük 25-en kaptak szubintenzív vagy intenzív ellátást. A várható tendenciákról árulkodó, szennyvízben mért örökítőanyag-koncentráció az influenza A-vírustörzsek esetén stagnál, a SARS-CoV-2-nél pedig csökkenést mutat.

„Az egyszerre terjedő légúti vírusok együttes hatása valószínűleg több súlyos légúti megbetegedéshez vezet az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területén, ami a következő hetekben továbbra is jelentős nyomást helyezhet az egészségügyi ellátórendszerekre” – írta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a január 19-i jelentésében.