2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Tegnap három üzletet zártak be a rendőrök Budapesten a maszkviselési szabályok megszegése...

Tegnap három üzletet zártak be a rendőrök Budapesten a maszkviselési szabályok megszegése miatt

Csütörtökön is megtartotta napi tájékoztatóját a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, amelyen az is elhangzott, hogy egy holnaptól hatályba lépő kormányrendelet értelmében nem lesz kötelező a maszkviselés az autista személyeknek.

A rendőri intézkedések adataival kezdődött a tájékoztató. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta:

 • Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 432 személlyel szemben kellett intézkedni.
 • A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása ügyében lefolytatott rendőri intézkedések 8%-os emelkedést mutatnak az előző naphoz képest.
 • 404 főnél azért intézkedtek, mert a 10 ezer főnél nagyobb népességű település területén elrendelt maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget a közterületen, ez 19%-os emelkedést mutat a tegnaphoz képest.
 • 145 személlyel szemben figyelmeztetést, 214 személy részére helyszíni bírságot szabtak ki, míg 113 személlyel szemben szabálysértési feljelentést tettek.
 • A tömegközlekedési eszközök várakozóhelyein 8 személlyel szemben, míg a kereskedelmi üzletek területén és a plázák területén 60 személlyel szemben intézkedtek, mert megszegték a maszkviselési kötelezettségre vonatkozó szabályokat.
 • A vendéglátó üzletekben a maszkviselés mellett ellenőrizték az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok betartását is. Öt esetben döntöttek vendéglátóhely, illetve szolgáltatási hely ideiglenes bezárása mellett. A jogszabály életbe lépése óta 59 üzlet bezárásáról döntöttek.
 • Az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 320 rendőri intézkedést hajtottak végre.
 • A rendőrök Szolnokon egy vendéglátóüzletet ellenőriztek, ahol az étterem tulajdonosa és az egyik alkalmazott nem tartották be a maszkviselési kötelezettséget, velük szemben helyszíni bírságot szabtak ki, illetve a hely 10 napos bezárásáról döntöttek.
 • Budapesten tegnap összesen három üzlet bezárásáról döntöttek. A lőrinci piacon egy üzlet alkalmazottja nem megfelelően, az állán viselte a maszkot holott többen is voltak az üzletben. Helyszíni bírságot szabtak ki vele szemben, az üzletet bezáratták. A VII. és a IX. kerületben is szabálytalanságot tapasztaltak egy-egy pékségben a maszkviselés tekintetében, ott is helyszíni bírságot szabtak ki, illetve a pékségeket egy hétre bezáratták.
 • A kijárási korlátozásra és a gyülekezési tilalomra vonatkozó szabályok betartását is ellenőrizték. Összesen 289 személlyel szemben kellett intézkedni a kijárási tilalomra vonatkozó szabályok megsértése miatt. 15 személyt figyelmeztettek, 145 személy részére helyszíni bírságot szabtak ki, és 129 személlyel szemben tettek feljelentést.
 • Az adatok alapján megállapítható, hogy folyamatosan csökken a szabálysértések száma, a tegnapiakhoz képest a mai adat 7%-os csökkenést mutat, így kijelenthető, hogy egyre többen tartják be a szabályokat.
 • 42 rendőri intézkedést hajtottak végre a tegnapi napon a beutazási korlátozások megszegése miatt, a kormányrendelet életbe lépése óta pedig 6076-ot.
 • 16 485 helyszíni ellenőrzést végeztek a hatósági házi karanténnal kapcsolatban a rendőrök az elmúlt 24 órában. A házi karanténok száma 6802, így a mai napig érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 38 610.
 • A járványüggyel összefüggésben március 11. óta 483 büntetőeljárást indítottak, ezekben az ügyekben 94 gyanúsítottat hallgattak ki.

Indirekt/Blikk