2023.06.08
Medárd
Kezdőlap Belföld Szülés után COVID-osztályra került a szegedi kismama

Szülés után COVID-osztályra került a szegedi kismama

A keringési és a légzőrendszer pótlását hosszabb időre biztosító ECMO-berendezéssel (extracorporeal membrane oxygenatior) mentették meg egy koronavírus okozta súlyos megbetegedésben szenvedő újabb kismama életét a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a szegedi édesanya koronavírusos volt, amikor a gyermeke még tavaly decemberében világra jött. Tünetei ezt követően súlyosbodtak. A páciens a Covid-intenzív osztályra került, ám az állapota a szakszerű és gondos kezelés ellenére is folyamatosan romlott.

A kismama ezért átkerült az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe, ahol hetven napig ECMO-kezelést kapott. Ezt követően pár hétig szükséges volt a lélegeztetése, majd a szakemberek hosszú napokig készültek arra, hogy fokozatosan felébresszék, a napokban pedig gyógyultan távozhatott otthonába.

Korábban már két másik kismama is koronavírus-fertőzés következtében súlyos állapotba került, esetükben is ECMO-kezelésre volt szükség, majd gyógyulásukat követően hazatérhettek gyermekeikhez és férjükhöz.

Babik Barna, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője kiemelte, a műtüdővel kezelt kismamák mind a hárman közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, életet adtak harmadik gyermeküknek.