2022.06.25
Vilmos
Kezdőlap Belföld Szlávik János: egyre többen kerülnek kórházba, sokkal súlyosabb a harmadik hullám, mint...

Szlávik János: egyre többen kerülnek kórházba, sokkal súlyosabb a harmadik hullám, mint az előzőek

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint csak rendkívül nehezen becsülhető, hogy mikor lesz a csúnya a harmadik hullámnak hazánkban, és mikor kezdenek csökkenni az esetszámot.

Szlávik János elmondta, a harmadik hullámban jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, mint az első és a második hullám idején: sokkal többen kerülnek kórházba, intenzív osztályra, az utóbbi napokban stabilan magas az újonnan regisztrált betegek száma. Jelezte: hazánkban a koronavírus brit mutációja a domináns, amely sokkal fertőzőbb, a fiatalokat is megbetegíti, súlyosabb klinikai tüneteket okozhat és többen halhatnak bele a fertőzésbe.

Az idősek körében folyamatosan emelkedik az átoltottság szintje, ez azért jó, mert aki megkapta legalább az első vakcinát, kisebb eséllyel kerülhet kórházba vagy intenzívre. “Én úgy gondolom, hogy a vírus ellen minden eszközzel harcolni kell, és amint egy új terápiás eszköz kerül Magyarországra, azt igyekszünk minél előbb beadni a megfelelő embereknek” – hangsúlyozta a főorvos.

Szlávik hangsúlyozta: a jelenlegi átoltottsági helyzet még nem elegendő ahhoz, hogy a járványt érdemben befolyásolja, ezért mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon a vakcináért. A főorvos szerint még néhány hétre van szükség a 2-3 milliós átoltottság eléréséhez, ami már egy kicsit befolyásolhatja a járvány lefolyását, azonban a megállításához a lakosság 60-70 százalékát be kell oltani – adta hírül a Blikk.