2021.10.17
Hedvig
Kezdőlap Belföld Szijjártó bekeményített: alaposan kiosztotta a BBC riporterét

Szijjártó bekeményített: alaposan kiosztotta a BBC riporterét

Szijjártó Péter a BBC Hard Talk című műsorában volt vendég, a teljes beszélgetést pedig saját Facebook-oldalán is megosztotta csütörtökön. A külügyminiszter Magyarország és az Európai Unió közötti egyre feszültebb viszonyról és a sokak szerint melegellenes „családvédelmi” törvényről (pedofiltörvény) is kérdezték, de szóba került az is, hogy mit szólna hozzá, ha iskolásként kiderülne a gyermekéről, hogy meleg. A miniszter egyenes válasz helyett inkább a biológiát és az LMBT-aktivisták közoktatási intézményekre gyakorolt hatását kezdte ecsetelni. 

Stephen Sackur, a BBC Hard Talk című műsor riportere a sokak által vitatott gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban is kérdezte a minisztert. Arra a kérdésre, hogy van-e szexuális nevelés a magyar iskolákban, és a jövőben is lesz, Szijjártó Péter egyenes válasz helyett az iskolákban oktatott biológiaórákról kezdett el beszélni. A műsorvezető közbe vágott: „Nem, én egy egyszerű kérdést tettem fel Önnek. Van-e szexuális nevelés a magyar iskolákban?” A külügyminiszter ekkor ismét kitérő választ adott, szerinte a szexuális orientációra való nevelés szakértők által biztosítható, majd a kormánytól megszokott kommunikációs panelt is hozzátette: a magyar kormány azt tiltja, hogy bizonyos civil szervezetek ne menjenek be az óvodákba és az iskolákba szexuális orientációról oktatni.

A Szijjártó Pétert és Stephen Sackur közötti beszélgetés pattanásig feszült, mire a műsorvezető váratlanul megkérdezte a külügyminisztertől: „Ha Önnek meleg iskolás gyermeke lenne, nem akarná, hogy ott befogadó, pozitív, megerősítő információhalmazt kapjon a homoszexualitásról?”. Szijjártó Péter kitért a konkrét válaszadás alól, és azt felelte: „Én a következőt tudom. Két fiam van – 7 és 10 évesek. Én alapból bármiről beszélgethetek velük, amikor látom, hogy elérték azt a fajta érettséget. Amikor odaér az érdeklődési körük, akkor majd elbeszélgetek velük ezekről a kérdésekről. Én leszek az, aki ilyen jellegű kérdésekről beszél velük. Ehhez ragaszkodom. Senki, semmiféle LMBT-aktivista az iskolában, hanem én. Ami azon felül történik, az egy más probléma”. Erre a műsorvezető ironikusan megköszönte, hogy Szijjártó Péter „őszintén” válaszolt.

Stephen Sackur klasszikus populizmusnak nevezte a kormány ötkérdéses népszavazását, hiszen bármi lesz az eredménye, Magyarországnak el kell fogadnia az Európai Bíróság fennhatóságát, amíg tagország. Szijjártó Péter szerint a népszavazás a népakarat beteljesítése, a riporter szerint viszont egy valódi demokrácia a jogállamiság tiszteletéről is szól, „illetve ebben az esetben az Európai Bíróság tiszteletéről. Erre a riporter továbbfirtatta, hogy akkor a magyar népszavazás nem jelent semmit, ami valóban számít az Európai Bírósás döntésre. A külügyminiszter azt válaszolta: „Az emberek akaratát semmibe venni nagyon antidemokratikus”. Hozzátette: az Európai Unió Alapjogi Chartája kimondja, hogy a szülők joga, hogy a gyermekeik számára szociális, pedagógiai és pszichológiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, az oktatási, nevelési kérdések pedig a nemzeti kompetenciák alá esnek. „Tehát a népszavazás mindenképpen számítani fog, készen állunk arra, hogy lehetőséget biztosítsunk az embereknek, hogy egyértelműen kifejezhessék véleményüket, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania” – szögezte le.

Szijjártó Péter a Freedom House jelentésérő azt mondta: „komolytalan, amit tesznek”, álhírnek nevezte, hogy a sajtó 80 százaléka köthető a kormánypárthoz. Szóba került a Pegasus-botrány is, melyről azt mondta, amikor a riporter azt kérdezte, Magyarország használta-e a kémszoftvert: „Biztos lehet abban, hogy amióta hivatalba léptünk Magyarországon, ami 2010-ben történt, nem figyeltünk meg és nem hallgattunk le senkit törvénytelen módon. Ebben egészen biztos lehet. Senkit sem hallgattak le pusztán amiatt, mert újságíró, és senkit sem hallgattak le, pusztán azért, mert nem ápolt barátságos viszonyt a kormánnyal”.

Indirekt/168ora.hu