KezdőlapBelföldSzexuálisan zaklatta diákjait egy budapesti gimnázium énektanára

Szexuálisan zaklatta diákjait egy budapesti gimnázium énektanára

Szorul a hurok a budapesti Szinyei gimnázium énektanárának nyaka körül, aki szexuálisan zaklatta diákjait – tudta meg a Blikk. Lapunk januárban számolt be az elképesztő esetről: a tanárt a saját diákjai leplezték le, s a rendőrség is nyomozást indított az ügyben.

Most pedig már egyre nehezebbnek tűnik, hogy az érintett pedagógus kimagyarázza magát. A házkutatás során lefoglalt informatikai eszközökön a rendőrök megtalálták azokat a fotókat, amelyeket a volt középiskolai tanár a saját nemi szervéről készített – derült ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság lapunknak adott tájékoztatásából.

Ismert, ezekkel a fotókkal buktatták le a Szinyei Merse Gimnázium tanulói az énektanárukat, miután a férfi burkolatlanul is szexuális tartalmú utalásokkal, üzenetekkel bombázta a 10. osztályos lányokat. A pedagógus többször is kellemetlen helyzetbe hozta a lányokat, feltűnően bámulta a feneküket és a mellüket. De elterjedt az iskolában az is, hogy a pedagógus egy 14 éves tanulót hazakísért, privát üzeneteket írt a diákoknak, illetve többször is felhívta őket.

A tavaly ősszel egy nem valódi Instagram-profillal lebuktatott tanárt elbocsátották, a sajátos akció miatt pedig két diák ellen pedig fegyelmi eljárás indult. Ezt azzal indokolták, hogy az álprofil révén a tanártól kapott, a nemi szervéről készült fotó továbbításával megsértették a pedagógus emberi méltóságát. Erre válaszként a diákok maguktól átmentek másik gimnáziumba. A rendőrség elrendelte a nyomozást, méghozzá gyermekpornográfia gyanúja miatt.

Korábbi cikkünk készítésekor az iskola igazgatója azt a tájékoztatást adta, hogy a fenntartónál kezdeményezte a pedagógus jogviszonyának megszüntetését rendkívüli felmentéssel, illetve bejelentést tett a rendőrségre, de akkor nem indítottak nyomozást.

Az ügy kipattanása előtt már volt panasz az énektanárra, de akkor nem kellett távoznia a gimnáziumból, ami annak volt köszönhető, hogy az igazgató a fokozatosság elvét betartva, a jelzett panaszok mértékének megfelelő súlyúnak tartott intézkedéssel élt.

Az esetre vonatkozóan megkérdeztünk egy ügyvédet, dr. Fazekas Tamást is. A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szerint önmagában a fotó megszerzése és továbbítása a diákok részéről nem volt jogszerűtlen, ha az a zaklató pedagógus elleni eljárások érdekében történt.

– Az igazgatónő hozott egy rossz döntést, amikor a panaszok ellenére bent tartotta a közösségben a pedagógust. Ezt korrigálta a diákok akciója, aminek szerintem nem lehet olyan következménye, hogy fegyelmi eljárás indul velük szemben – vélekedett Fazekas.

Indirekt/Blikk