2023.03.29
Auguszta
Kezdőlap Belföld Szász Endre utolsó tanítványa sosem látott fotókat őriz a Mesterről

Szász Endre utolsó tanítványa sosem látott fotókat őriz a Mesterről

Víg Attila festőművész online kiállítás keretében mutatja meg sajátképeit a világhírű mester fotóival.

Budapest – Vig Attila (53) harminc éve festőművész, képeit kiállították már a Lánchídon, ahol az alkotásai köré díszletként padokkal, asztalokkal, cserepes növényekkel hamisítatlan párizsi utcát építettek. Máskor a sárvári termálfürdő medencéje mélyén, a víz alatt mutatták be a festményeit, de olyan is volt, hogy azokat egy meteorológiai léggömbbel felreptették a légkör legfelső határába.

– A karanténba zárt érdeklődők most online kiállítás keretében a festményeimmel együtt megnézhetik azokat a ritka fotókat, amik a mesterem, Szász Endre (+77) életének utolsó hónapjait bemutató pillanatairól mesélnek – mondta a Blikknek Vig Attila festőművész. – Ezek a fotók a Mester kisvárdai otthonában, illetve a mosdósi kórházban készültek, ahová többek között a szívproblémái miatt került. Az utolsó két-három hónapban többször is bementem hozzá, megbeszéltük, ha meggyógyul, a róla készült, soha nem közölt fotóiból és a képeimből közös kiállítást hozunk össze. Sajnos ezt már nem érhette meg. Azt szerette volna, ha megmutatjuk a másik, az emberi arcát is. Például amikor köntösben ül a kórházi ágyán, vagy vizsgálat közben a felesége társaságában. Aki ismerte a Mestert, az tudja, hogy mindig öltönyben, nyakkendőben járt. Igazi úriember volt, aki háziköntösben is úr maradt.

Vig Attila ígérte, ha véget ér a karantén, előzetes egyeztetés alapján a házába is beengedi a Szász Endre rajongókat, hogy megnézhessék a Mester utolsó hónapjairól készül fotókat. És persze a festményeket is.

A kiállítás a Facebookon a Vig Attila VGArt oldlaán tekinthető meg.