2023.02.09
Abigél, Alex
Kezdőlap Belföld Szakemberek szerint ki kell vezetni az üzemanyag-ársapkát

Szakemberek szerint ki kell vezetni az üzemanyag-ársapkát

A veszteségeket már nem lehet finanszírozni, az ársapka az ágazatnak komoly károkat okozott, továbbá hazai és regionális ellátási problémák is mutatkoznak, ezért a túlfogyasztást mérsékelni kell.

A kormány várhatóan a most következő hétvégén dönt az üzemanyagárstop fenntartásáról, amelyet eredetileg október 1-jéig terveztek hatályban tartani. Azaz legkésőbb a jövő héten biztosan eldől a 480 forintos üzemanyag sorsa, és hasonló döntés születhet a rögzített árú élelmiszerekről is.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára úgy látja, hogy nincs más lehetőség, mint az üzemanyagok hatósági árának eltörlése.

Az elmúlt tíz hónapban az intézkedés elérte a célját, ezért nincs más alternatíva, mindenképpen a teljes kivezetése szükséges – mondta a szakember a benzinre és gázolajra vonatkozó, literenként 480 foirntos ársapkáról a 444-nek.

A szövetség keretében a legnagyobb, Magyarországon működő olajvállalatokat (Mol, OMV, Shell) képviselő Grád Ottó szerint a veszteségeket már nem lehet finanszírozni, az ársapka az ágazatnak komoly károkat okozott, továbbá hazai és regionális ellátási problémák is mutatkoznak, ezért a túlfogyasztást mérsékelni kell.

Hasonló véleményen van Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnöke is.

A kisebb benzinkutaknak talán még a nagy cégeknél is jobban elegük van a hatósági árból, és arányaiban őket is érte a legnagyobb kár. Nem is akarunk abba belegondolni, hogy az ársapkát hónapokkal meghosszabbítsák. Bízunk annak kivezetésében – mondta Egri a 444-nek.