2021.06.17
Laura, Alida
Kezdőlap Belföld Sokkoló tragédia: koronavírusban elhunyt Bergendy István

Sokkoló tragédia: koronavírusban elhunyt Bergendy István

Elhunyt Bergendy István, Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonos, énekes, a Bergendy-együttes zenekarvezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen halt meg, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében – közölte a család az MTI-vel.

Bergendy István a testvérével, Bergendy Péterrel 1958-ban alapította a Bergendy-együttest. A ’80-as években alapított meg legendássá vált zenekarát, a Bergendy Koncert-, Tánc-, Jazz- és Szalon Zenekart. Az akkor 12 fős együttes több mint 10 éve kisebb létszámmal működik. Bergendy jellegzetes arcát, bajuszviseletével és 1971-óta kopaszra borotvált fejével mindenki ismeri.

A neves zenész munkáját a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, eMeRTon díjjal és számos más kitüntetéssel ismerték el az évek során.

Rengeteg gyermekműsor zenéjét szerezte és játszotta zenekarával. Amit mindenki egészen biztosan hallott már, gyermekkorunk nagyszerű bábfilmjének, a Süsü a sárkánynak a zenéje: az is az ő nevéhez fűződik, mint ahogy a Futrinka utca, a Lutra, vagy A Napfény íze című filmek zenéi is.

Úgy tudjuk, Bergendy István kórházban volt, egy ideje intenzív osztályon kezelték.

A sors különös, keserű játéka:

A P. Mobil nemrégiben azzal a “Csillag leszel” című zenéjükkel köszönt el a szintén elhunyt Balázs Fecótól, melyet Bergendy Istvánnal közösen vettek fel. November végén azt írták posztjukhoz:

“Sajnos mostanában szinte minden napra jut valami rossz hír. Mi élünk, jól vagyunk, de egyre több kolléga már a csillagok között. Viszlát Fecó!”

Indirekt/Blikk