2022.10.04
Ferenc
Kezdőlap Belföld Sokkoló: balatoni fürdőzés után halt meg a parton a 14 éves lány

Sokkoló: balatoni fürdőzés után halt meg a parton a 14 éves lány

Belegondolni is szörnyű, mit érezhetnek annak a 14 éves diáklánynak a szülei, aki osztálykirándulásra indult, de onnan már soha nem tért haza. A tini a Balaton északi partján, egy Révfülöphöz közeli strandon fürdőzött vasárnap délután: boldogan pancsolt az osztálytársaival, a kísérő tanárnak sem tűnt fel semmi különös. Már hazafelé indultak volna, amikor drámai fordulatot vettek az események. Amikor a lány a tóból kiért a vízpartra, rosszullétre panaszkodott, majd egyre inkább eluralkodott rajta a pánik.

Kétségbeesve kiabált, ám a társai először azt hihették, csak viccel. Sajnos, hamar kiderült, nagyon is komoly a helyzet. Fájlalta a gyomrát meg a fejét, kiabált, hörgött, nem sokkal később pedig hirtelen összeesett. Rövidesen a mentők is kiértek, akik a Ripost szerint másfél liter vizet találtak a tüdejében. Talán kevesen tudják, de létezik az úgynevezett másodlagos fulladás jelensége. Ha a légzőszervbe, tüdőbe nagy mennyiségű víz kerül, akár órákkal később is bekövetkezhet a fulladás.

„A mentőket vasárnap kora este egy 14 éves kislányhoz riasztották a Balaton-partra. A kiérkező mentők a kislányt a földön fekve, eszméletlen állapotban találták, s azonnal megkezdték az ellátását, majd légútbiztosítás és egyéb sürgősségi beavatkozások után lélegeztetve, életveszélyes állapotban szállították kórházba” – közölte a Blikk kérdésére az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál.

De mi történhetett valójában? A Blikk biztos forrásból úgy értesült: szívizomgyulladás végzett a tinédzserrel.

– A szívizomgyulladást vírusos és bakteriális fertőzés is kiválthatja, influenza vagy épp covid szövődménye is lehet a veszélyes betegség okozója – hívta fel a figyelmet Kóczán István kardiológus. A doktor szerint nagy valószínűséggel egy gyulladásos folyamat lezáródása lehetett a végzetes betegség. Ha nem voltak hosszan tartó előjelei, az inkább vírusos eredetre utalhat. Az ilyen gyorsan végbemenő szívizomgyulladás azért különösen veszélyes, mert a nagy baj előtt jórészt általános tünetek jelentkeznek csak: fáradékonyság, hőemelkedés, izomfájdalom, köhögés, akár egy átmeneti vírusfertőzésnél. Árulkodó jel lehet viszont a fizikai teljesítőképesség csökkenése, ha a páciens nem tud megtenni például 50-100 métert kimerülés nélkül. Ilyen betegséget kiválthat még egy egyszerű mandulagyulladás vagy egy gyulladt fog is. Van, aki genetikai okból gyengébb szívizommal születik, így eleve fogékonyabb rá.

A Blikk szerdán ellátogatott az érintett strandra, ahova a nyitvatartás ideje alatt csak fizetés ellenében lehet belépni. Szerettek volna beszélni a fenntartóval, de a pénztároson keresztül azt üzente, nem kíván nyilatkozni.

– Vasárnap hétig volt nyitva a strand, a gyerekek pedig már zárás után érkeztek ide fürdeni. Akkor már teljesen ingyen be lehet ide jönni. Mi pont akkor jöttünk el, amikor ez a gyerekcsapat érkezett, így csak másnap hallottam a történtekről – magyarázta az egyik dolgozó. Elmondása szerint tíz évvel ezelőtt vesztette életét a strandon egy idős úr, de az ő halálát sem fulladás okozta.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: semmilyen eljárást nem indítottak az esettel kapcsolatosan. Megkerestük az elhunyt diák iskolájának fenntartóját is, de eddig nem kaptunk választ.