KezdőlapBelföldSaját gyerekét nyomta agyon egy targoncakezelő

Saját gyerekét nyomta agyon egy targoncakezelő

Egy apa számára elképzelhetetlen szörnyűség, ami történt azon a nyári napon egy zalaegerszegi telephelyen: egy túlórát vállaló targoncás édesapa a gyermekeit is elvitte a munkahelyére, ahol acélkötegeket szállított targoncával, ám a rakomány ráborult az ötéves gyermekére, aki a kórházban meghalt. A férfi számára ennél nagyobb büntetés vélhetően nem is létezik, de most még az ügyészség is vádat emelt ellene.

A Zala Vármegyei Főügyészség így írt az esetről:

„A Zalaegerszegi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a 42 éves férfi ellen, aki még 2022. augusztus 10-én, este 19 óra körül a munkahelye zalaegerszegi telephelyén ötéves gyermeke halálát okozta”.

A vádirat szerint a férfi 2021. január eleje óta volt targoncavezető a cégnél, s homlokvillás targoncával szállította a kötegelt betonacélt. 2022. augusztus 10-én este a férfi túlmunkát vállalt, s a telephelyre magával vitte két, kiskorú gyermekét is. A targoncával egy 12 méter hosszú, több mint 2 tonna súlyú betonacél köteget emeld fel, ám a rakományt az ügyészség szerint nem az előírásoknak megfelelően rögzítette. A férfi a kötegelt betonacél emelése, mozgatása előtt nem győződött meg arról sem, hogy az emelőgép környezetében más személy tartózkodik-e.

Amikor a férfi a targoncával elindult, észlelte, hogy az emelőgép hatókörzetében tartózkodik ötéves kisfia, ám ezzel egyidőben az általa mozgatott rakomány oldalirányban jobbra elcsúszott, elszakította a rögzítő hevedert, amely miatt a targonca az oldalára borult. A gép kezelőhelyének fémváza rázuhant a targonca közelében tartózkodó gyermekre, aki olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően meghalt.

A baleset oka az ügyészség szerint az volt, hogy a férfi szakszerűtlenül rögzítette a targonca rakományát, továbbá – a foglalkozása szabályainak megszegésével – biztonságos módon nem győződött meg arról, hogy az általa működtetett erőgép környezetében tartózkodik-e más személy.

A férfi ellen az ügyészség büntetővégzés kibocsátása iránti eljárást kezdeményező vádiratában halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetést, illetve a targoncavezetői foglalkozástól való eltiltást indítványozott.