2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Rusvai Miklós: az orrspray is segítség a Covid ellen, de az oltás...

Rusvai Miklós: az orrspray is segítség a Covid ellen, de az oltás a megoldás ellene

Az ismert szakember szerint az orrspray csak a koronavírus tüneti kezelésére alkalmas, de a védőoltás az egyetlen megoldás.

A Cebina a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriummal közösen fejlesztenek több koronavírus elleni készítményt is, köztük egy orrspray-t, ami az eddigi vizsgálati eredmények szerint segíti a vírus elpusztítását. Rusvai Miklós arra figyelmeztet, hogy a szer valóban hatásos lehet a tünetek kezelésében és enyhítésében, de a vírus leghatásosabb ellenszere továbbra is az oltás. 

– Ez egy allergia elleni orrspray, ami tulajdonképpen tüneti kezelés – mondta a szakember. – Ez azt jelenti, hogy nem a kiváltó okot, a fertőzést szünteti meg, hanem a nyálkahártyaduzzanatot, orrfolyást, orrdugulást, légzőszervi tüneteket, amik kísérő tünetei a betegségnek. Tehát nincs speciális vírusellenes hatása. Továbbra is az oltás az, ami megvéd a fertőzéstől” – hangsúlyozta a Borsnak. Vagyis ez a szer nagy segítség lehet azoknak, akik megfertőződtek, de a vakcinát nem váltja ki, ezért annak felvételét továbbra is javasolja mindenkinek.