2022.05.26
Evelin, Fülöp
Kezdőlap Belföld Rossz hír: ónos esővel érkezik a hidegfront

Rossz hír: ónos esővel érkezik a hidegfront

Az erős szelet ki is felejtettük, holott azzal is meg kell küzdenünk a következő napokban.

Csütörtökön sok lesz felettünk a felhő, napközben néhány órás szűrt napsütés valószínű, kivéve a keleti vidékeket, ahol zárt maradhat a felhőtakaró. Arrafelé foltokban zúzmarás köd is előfordulhat, illetve hószállingózás, gyenge hóesés sem kizárt. A délnyugati tájak kivételével nagyobb területen kísérhetik élénk, erős lökések a fokozatosan délnyugatira forduló szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2-8 fok között alakul, de az északkeleti határ mentén ennél alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Késő este többnyire -5 és +4 fok közötti értékeket mérhetnek, a gyengébben felhős, kevésbé szeles vidékeken lesz a hidegebb.

Csütörtök este hidegfront vonul át fölöttünk, ezért észak felől átmenetileg mindenütt megvastagszik a felhőzet, és szórványosan vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul: ez az északkeleti, keleti tájakon nagyobb eséllyel lehet hó, míg nyugat, délnyugat felé haladva a folyékony halmazállapot (eső) a valószínűbb. A hajnali órákban észak felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A szél északnyugatira fordul, és éjféltől már egyre nagyobb területen kísérhetik erős, az északi, északnyugati vidékeken viharos közeli lökések is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, de az átmenetileg gyengébben felhős, kevésbé felhős részeken hidegebb is lehet. Több helyen már az esti órákban beállhat a minimum.

A tartós, sűrű köd miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú, sárga figyelmeztetést adtak ki.

Pénteken aztán észak felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, majd felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Főleg a Dunától keletre nagyobb, vastagabb felhőtömbök is lehetnek. Éjjel elsősorban az ország északkeleti felén valószínű gyenge havazás, havas eső, néhol eső, esetleg ónos eső. Napközben elszórtan zápor, a délutáni, esti óráktól egyre inkább havas eső zápor, hózápor lehet, de néhol ónos eső sem kizárt. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérik erős, időnként viharos lökések. Kevésbé szelet területek az északkeleti és a délnyugati megyékben lehetnek. Délutánra általában 6-9 fok közé melegszik fel a levegő, ennél hidegebb idő az északkeleti határ közelében valószínű.

Szombaton általában gyengén vagy közepesen felhős, napos időre számíthatunk, majd nyugat, északnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délutánig számottevő csapadék nem várható. Késő délutántól, estétől főleg az ország északkeleti felén-kétharmadán szórványosan előfordulhat csapadék: nyugatabbra az esőnek, kelet, északkelet felé haladva a havas esőnek, hónak van nagyobb esélye. Az északnyugati szél délnyugatira fordul, helyenként erős lökések is kísérhetik. A minimum-hőmérséklet döntően -5 és +1 fok között valószínű, azonban a kevésbé felhős, szélcsendes, fagyzugos tájakon ennél hidegebb is lehet. A maximum-hőmérsékletek általában 3-7 fok között alakulnak, de az északkeleti határnál hidegebb időre van kilátás.

Vasárnap napközben felszakadozik, csökken a felhőzet, a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A nap első felében szórványosan, majd csak néhol valószínű csapadék: a zöme eső lehet, de főként az északkeleti megyékben, illetve a hegyekben havas eső, hó is hullhat. Nagy területen viharossá fokozódhat a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között várható, de a késő esti órákban a kevésbé felhős északkeleti vidékeken -3, -7 fokot is mérhetnek. A csúcsértékek 4-11 fok között alakulnak, északkeleten valószínű a hidegebb, délnyugaton, nyugaton pedig az enyhébb idő.