KezdőlapBelföldRendesen betették a kaput a napelemeseknek

Rendesen betették a kaput a napelemeseknek

Gulyás Gergely a mai kormányinfón bejelentette, nagy változás jön a napelemeknél. Megszüntetik a napelemes betáplálást, csak szigetüzemű rendszert lehet majd telepíteni. A szakértő szerint mindez átlagosan duplájára emelheti a telepítés költségét.

A kormányülésen energetikai kérdéseket is tárgyaltak szerdán. Az ország ellátása biztosított, de továbbra is keresik az elérhető energiaforrásokat, ám az mindenhol drága – fejtette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A napelemekkel kapcsolatban felvázolta, több az energiabetáplálási igény, mint amit a hálózat be tud fogadni. Ezért a szabályokon változtatni kell – jelentette be Gulyás.

Aki betáplálta a hálózatba az energiát, azt eddig a szolgáltató bevette – jellemezte a jelenlegi rendszer lényegét, amit szaldós elszámolásnak hívnak.

  • A még elő nem jegyzett igények kapcsán fogunk változtatni. Mivel nem tudjuk befogadni az energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük – magyarázta el a napelem-elszámolási szabályok módosításának lényegét.

Aki ezután napelemet telepít, a napenergiát közvetlenül felhasználhatja a háztartásában, nem kell a szolgáltató engedélye. Ez a szabály vonatkozik a háztartásokra és a saját célra villamosenergiát előállító vállalkozásokra. A háztartásoknál tény, hogy a megtérülést ez lassítja, mert akkumulátorokat is kell venni, de az elektromos hálózat már nem bír el több napelemet. Ha a hálózat felújítása megtörténik, a betáplálásra is újra lehetőség lesz.