2023.12.02
Melinda, Vivien
Kezdőlap Belföld Ránk rúgta az ajtót a tél: brutális hideggel és hóval érkezett meg...

Ránk rúgta az ajtót a tél: brutális hideggel és hóval érkezett meg újra

Az ország északi részén éjfélig citromsárga riasztás van érvényben a zivatarok és a viharos széllökések miatt.

jelentős területen havazást, erős szelet, sőt, valahol hóvihart is hozott. Az Időkép szerint az északi határnál graupel (hódara) záporok vannak, nem messze a Dunakanyartól az ég is megdörrent.

Az ország északi részén éjfélig citromsárga riasztás van érvényben a zivatarokra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már beharangozta, hogy csütörtökön az északi országrészben nagy területen megerősödik, a délután érkező front mentén viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A legerősebb lökések 60-75, elsősorban az intenzívebb csapadékgócokban, illetve a hegyvidéki területeken lokálisan 75-95 km/h körül várhatók. Délután kiadták a citromsárga riasztást is.

Az időjárás már belengették, hogy délután az észak, északnyugat felől délkelet felé gyorsan áthelyeződő front mentén több helyen intenzív csapadék várható. A kezdeti esetleges havas esőt hamar intenzív hódara, havazás, hózápor váltja fel, esetenként dörgés, villámlás kíséretében. Helyenként rövid idő alatt néhány cm hó hullhat. Az esti órákra az intenzív csapadékzóna ugyan elhagyja az országot, de mögötte éjszaka főként a Dunántúlon újabb hullámban várhatók hózáporok, helyenként 1-2 cm hóval.

Pénteken a Dunántúlon, Duna-Tisza közén viharos lökésekkel kísért északnyugati szél várható. Főként a hegyvidéki tájakon 70 km/h feletti lökések is lehetnek. Elsősorban délután, este a Dunántúlon, középső országrészben hózáporokra lehet számítani, helyenként kisebb mennyiségű hóval. Egyes útszakaszokon a szél hordhatja a havat.