KezdőlapCímlapUkrajnába paterolták a fehérorosz ellenzékieket

Ukrajnába paterolták a fehérorosz ellenzékieket

Előkerültek az elraboltnak hitt fehérorosz ellenzéki politikusok, Ukrajnába száműzték őket a belorusz hatóságok.

Marija Kalesznyikova

Hétfő reggel álarcosok rabolták el Marija Kalesznyikovát, Fehéroroszország egyik ellenzéki vezetőjét és két másik ellenzéki politikust, Anton Radnyankov szóvivőt és Ivan Kravtsov titkárt. Egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy Mariját álarcos emberek egy olyan kisbuszba tuszkolták be, amelyen Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat volt látható. Eltűnése nem sokkal veszett nyoma a másik két politikusnak is.

Azonban ma újabb információk érkeztek, amelyek szerint nem rabolták el egyiküket sem, csak kitessékelték az országból. Marija és a két másik ellenzéki politikus ugyanis Ukrajnába ment Fehéroroszországból egy határátkelőn keresztül – írja a Reuters. Kalesznyikováék országon kívülre dobásával nem maradt az országban szabadlábon egyetlen vezető ellenzéki politikus sem: vagy börtönben ülnek, vagy eltávolították őket Belarusziából.

Amúgy Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban.

Indirekt/24