KezdőlapCímlapSzijjártó szerint az úgynevezett bizonyítékok még szánalmasabbá teszik az UEFA-t

Szijjártó szerint az úgynevezett bizonyítékok még szánalmasabbá teszik az UEFA-t

Azok után, hogy nyilvánosságra kerültek a bizonyítékoknak nevezett felvételek, még szánalmasabbnak és gyalázatosabbnak minősíthető az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva arra reagált, hogy az UEFA, az Európa-bajnokság budapesti és müncheni mérkőzésein tapasztalt diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt, három zárt kapus mérkőzésre és 100 ezer euróra büntette a magyar szövetséget.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: nem volt szervezett, „nem volt nagymértékű, nem volt a stadiont átható semmifajta diszkriminatív megnyilvánulás, vagy viselkedés” egyetlen Budapesten rendezett labdarúgó-mérkőzésen sem. Hangsúlyozta, a budapesti mérkőzéseken telt ház volt, a meccseket jó futballhangulat jellemezte. Emlékeztetett, míg más mérkőzéseken tapasztalt viselkedésért, például azért, hogy Londonban lézerrel belevilágítottak az ellenfélnek, a dán válogatott kapusának a szemébe, alacsony büntetést szabtak ki, addig a magyar mérkőzésen feltartott tábla százezer eurós büntetést érdemelt.

„Ezek után azt gondoljuk, hogy az UEFA fegyelmi bizottsága komoly testület? Erről a döntésről higgadtan, nyugodtan beszélni lehetetlen” – fogalmazott.

Az UEFA honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette. A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, amelynek Egyenlő játék feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon – írta az Index.