KezdőlapCímlapMi történhetett: lemond az Európai Néppárt elnöke

Mi történhetett: lemond az Európai Néppárt elnöke

Lemond az Európai Néppárt vezetéséről Donald Tusk egykori lengyel miniszterelnök, akit hétvégén az egyik lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform vezetőjének választottak. Elmondása szerint néhány hónapig tart a Néppárt vezetésének átadása, amelynek érdekében elkezdi az egyeztetéseket.

Tusk szerint nem lenne jogi vagy formai akadálya, hogy párhuzamosan irányítsa a Polgári Platform nevű pártot az Európai Néppárttal, de nem félállásban, hanem százszázalékosan vissza akar térni a lengyel belpolitikába, hogy legyőzze az ultrakonzervatív lengyel kormánypártokat a 2023-as választásokon. – Ma a gonosz uralkodik Lengyelországban, de mi készek vagyunk harcolni ellene – fogalmazott harciasan Tusk.

Tusk visszatérése komoly fenyegetést jelent Orbán Viktor számára, mert ha a lengyel politikus legyőzi a mostani kormánypártokat, úgy a magyar kormányfő a legfontosabb szövetségesét veszti el az Európai Unióban, mivel egy Tusk vezette lengyel kormány nem áll majd ki Orbánék mellett az uniós vitákban, miután szinte minden lényeges dologban mást vallanak.

Tusk a Néppárt elnökeként sürgette a Fidesz kizárását, majd a Fidesz végül Tusk elnöksége alatt lépett ki a Néppártból.

Indirekt/Blikk