KezdőlapBelföldHivatalos: Karácsony Gergely bejelentette, ő is megvívna Orbán Viktorral

Hivatalos: Karácsony Gergely bejelentette, ő is megvívna Orbán Viktorral

Pártja tegnap kérte fel, ma pedig be is jelentette Karácsony Gergely, hogy miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson.

A budapesti főpolgármester szombat reggel a Facebook-oldalán jelentette be döntését. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, „egy életünk van és egy hazánk”, ő pedig az élete elmúlt bő tíz évét igyekezett a hazája szolgálatába állítani. Mostani döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, a hazája nagy bajban van, és a sok baj közül talán az a legfontosabb, hogy Magyarországot egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak. „Egyre kevésbé érezzük azt, hogy Magyarország egy és oszthatatlan, egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott” – jelentette ki a főpolgármester, hozzátéve: elsősorban azt a célt szeretné szolgálni, hogy Magyarországot újraegyesítsék.

Eleinte határozottan elutasította, hogy ringbe szállna a közös miniszterelnök-jelöltségért (korábban a főpolgármester-jelöltséggel is így volt), majd feltételként szabta az előválasztást, végül bejelentette az indulását. Több korábbi kutatás szerint az ellenzék legnépszerűbb politikusa és az egyik legesélyesebb jelölt arra, hogy Orbán Viktor kihívója legyen a 2022-es országgyűlési választáson. A Párbeszéd küldöttgyűlése pénteken kérte fel Karácsony Gergelyt, hogy induljon el az ellenzéki előválasztáson.

Karácsony Gergely előtt az ellenzéki összefogás hat pártja közül három már állított miniszterelnök-jelöltet: a Jobbik Jakab Pétert, a Momentum Fekete-Győr Andrást, a Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát. Korábban Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Pálinkás József akadémikus, az Új Világ Néppárt elnöke is közölte, hogy kész megmérettetni magát egy előválasztáson.

Indirekt/Index