KezdőlapCímlapDöbbenet: halálbüntetés vár egy 8 éves kisfiúra

Döbbenet: halálbüntetés vár egy 8 éves kisfiúra

A vád istenkáromlás.

Őrizetbe vettek egy nyolcéves hindu kisfiút Kelet-Pakisztánban istenkáromlás vádjával, és ezzel ő lett a legfiatalabb az országban, akit valaha is blaszfémiával gyanúsítottak meg. A Guardian azt írja, a gyerek a gyanú szerint a múlt hónapban szándékosan levizelte egy iskolai könyvtár szőnyegét, ahol vallásos könyveket tároltak.

Az istenkáromlás Pakisztánban nagyon súlyos vétség, ami akár halálbüntetéssel is sújtható. Miután a fiút óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a családnak el kellett rejtőzködnie, mert a házukat muszlimok egy csoportja támadta meg. A brit lapnak arról beszéltek, hogy a fiú még tisztában sincs azzal, mi az az istenkáromlás. Úgy vélik, a gyereket tévedésből keverték bele egy ilyen ügybe, aki azóta sem érti, mi a bűne és miért zárták egy hétig börtönbe.

A kisfiú szabadulása miatt múlt hét szerdán többtucatnyi muszlim szélsőséges vasrudakkal felfegyverkezve rontott be Rahím Jár Hán városának hindu templomába, ahol összetörték a szentély ablakait és ajtajait.

Még a sokat látott jogvédőket is sokkolta, hogy egy ilyen fiatal gyermeket vádoltak meg blaszfémiával, mert ez még Pakisztánban is példátlannak számít. Az istenkáromlásról szóló törvényeket gyakran használják vallási kisebbségekkel szemben, és ha valakit végül nem is ítélnek el, sok esetben később az utcán végeznek velük más etnikumból származó emberek.

A hozzátartozók egyelőre vissza sem akarnak térni a házukba, mert félnek a muszlimok bosszújától.

Indirekt/Blikk