KezdőlapKülföldA járvány miatt egy évre lezárnák Csehország határait

A járvány miatt egy évre lezárnák Csehország határait

Egy évig zárva kellene tartani a cseh államhatárokat, hogy megakadályozzák a koronavírus-járvány esetleges visszatérését – vélte Milos Zeman cseh államfő egy vasárnap esti rádióbeszélgetésben.

Képek: Pixabay

„Az a véleményem, hogy a határokat egy évre, de nem kettőre, zárva kellene tartani. Erre azért van szükség, hogy a kiutazások ne okozzanak egy újabb járványhullámot, ami megtörténhet, főleg, ha olyan országba utaznánk, ahol a járvány még nem ért véget” – jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádió Press klub című vitaműsorában.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szombaton szintén egy rádióműsorban azt mondta, hogy az emberek szabad külföldi utazásának engedélyezésére az idei nyári turistaszezonban „bizonyára nem lehet számítani”.

Csehországban március 16-án korlátozták az állampolgárok szabad mozgását, s elrendelték, hogy az államhatárok átlépése csak indokolt esetekben lehetséges.

A tilalom feloldását követelik az utazási irodák és a turizmusban érdekelt más vállalkozók is, akik számára a szabad utazás létfontosságú, hiszen évente mintegy ötmillió cseh állampolgár tölti külföldön a szabadságát, elsősorban a nyári szezonban. Az utazási irodák szövetsége felszólította a kormányt, hogy közölje legalább a korlátozás várható időpontját. A hatóságok szerint ez azonban nem lehetséges.

Prága, Pixabay

„Ma még nem tudjuk, nem jön-e második vagy harmadik hullám. Ma még nem tudunk tervezni, de május végén okosabbak leszünk” – mondta az egészségügyi miniszter.

Csehországban az utóbbi időben javul a helyzet. Az egészségügyi tárca hétfő reggeli kimutatása szerint az ismert fertőzöttek száma 6787, nagyjából százzal több mint egy napja. A kórházakban jelenleg 374 személyt kezelnek. A halálos áldozatok száma 188-ra emelkedett, míg a felgyógyultaké 1311-re. A halálesetek száma az utóbbi időben lassabban, míg a gyógyulásoké gyorsabban nő. A korlátozásokat a mostani héttől fokozatosan tervezik feloldani, a folyamat a tervek szerint június közepéig tart majd.

Indirekt/MTI