2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Mert megérdemli: parkot neveztek el Újbudán Törőcsik Mariról

Mert megérdemli: parkot neveztek el Újbudán Törőcsik Mariról

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szombaton jelentette be közösségimédia oldalán, hogy parkot neveznek el Törőcsik Mari, színművésznőről Újbudán.

A Feneketlen-tó mellett elhelyezkedő park mindeddig nem rendelkezett önálló névvel, de egy szavazás során ezt a parkot választották ki a környéken élők, hogy az Budapest díszpolgárának, Törőcsik Mari nevét viselje.

A ma egy éve elhunyt Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze elismeréssel is kitüntetett kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészről a főpolgármester megható szavakkal emlékezett meg és bejelnetette, hogy a perkot hivatalosan is elnevezték róla:

– A Feneketlen-tó mellett elhelyezkedő, eddig önálló névvel nem rendelkező parkot nevezte el a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgáráról Törőcsik Mari színésznőről.

Több mind fél évszázadon keresztül volt meghatározó szereplője a magyar színházi életnek és filmkultúrának Törőcsik Mari. Már 1955-ben, 20 évesen megmutathatta tehetségét nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közönség előtt is a Körhintában. Számtalan díja és elismerése mellett Cannes-ban Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjében nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női alakításért járó díjat is.

Törőcsik Mari 2005-ben Budapest díszpolgárságát is elnyerte. Ez a cím tette lehetővé, hogy az általános, 5 éves szabálytól eltérően már a halálát követő évben közterületet nevezhessünk el róla, a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának javaslatával összhangban.

Továbbra is dolgozunk rajta, hogy több közterület viselje nők nevét, februárban Solt Ottilia teret avattunk a II. kerületben, tavaly Szabó Magda sétánya és Psota Irén utcája is lett Budapestnek, illetve a Komlós Juci köz is felkerült a térképre – írta Karácsony.

A főpolgármester hozzátette, hogy továbbra is azon fognak dolgozni, hogy minél több közterület viselje nők nevét.