2022.06.25
Vilmos
Kezdőlap Belföld Örökre kitiltották Morgan Freemant Oroszországból

Örökre kitiltották Morgan Freemant Oroszországból

Vlagyimir Putyin oroszfóbiásként jellemezte Morgan Freemant, majd élete végéig megtiltotta, hogy belépjen az országba.

A 84 éves színész ezentúl nem tudja majd megcsodálni a moszkvai Vörös téren található Szent Bazil-székesegyház színes kupoláit, és nem élvezheti a luxusvonatozást a transzszibériai vasúton, miután felkerült arra a – 963 személyt felsoroló – listára, amely az országból kitiltottakat nevezi meg.

Vlagyimir Putyin kormánya megpróbálja megtorolni azokat a súlyos szankciókat, amelyeket Oroszország ellen vezettek be Ukrajna inváziója miatt. Az orosz milliárdosok vagyonát befagyasztották, beutazási tilalmat rendeltek el az országa ellen, mivel világszerte sokan elítélték Putyin tettét.

Válaszul a Kreml összeállított egy listát azokról az amerikaiakról, akik szerintük „oroszfóbiát” szítanak, és megtiltotta nekik, hogy ellátogassanak az országba.

Az orosz külügyminisztérium tisztviselői szombaton kiadott közleményükben a következőket mondták:

„Az orosz ellenszankciók arra irányulnak, hogy az új geopolitikai realitások felismerésével viselkedésmódosításra kényszerítsék az uralkodó amerikai rezsimet, amely egy neokoloniális szabályokon alapuló világrendet próbál rákényszeríteni a világ többi részére. Oroszország nem keres konfrontációt, és nyitott az őszinte, kölcsönösen tiszteletben tartó párbeszédre, elválasztva az általunk mindig tisztelt amerikaiakat az oroszfóbia szító amerikai hatóságoktól és az őket szolgálóktól. Ezek az emberek szerepelnek az orosz ‘fekete listán’.”

Morgant azért tették fel a listára, mert sértette Oroszországot, amiért állítólag beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba, amelynek során Donald Trump hatalomra került.

A sztár odaszúrt Oroszországnak, és egy 2017-es interjúban azt mondta: „Megtámadtak minket, háborúban állunk”. Rob Reiner amerikai színész és filmrendező készítette a 2017-es videót, és ő is felkerült az Oroszország által kitiltott amerikai állampolgárok listájára.

A listán – érdekes módon – számos halott amerikai politikus is szerepel: John McCain néhai szenátort is annak ellenére nevezték meg, hogy 2018-ban, 81 éves korában elhunyt.

Susan Glasser, a New Yorker amerikai újságírója, aki szintén felkerült a feketelistára, a Twitteren a következőket írta:

„Hú. Most tudtam meg, hogy ki vagyok tiltva Oroszországból. Megtisztelő, de egyben szomorú is… Alig várom, hogy egy napon visszatérhessek a szabad Oroszországba, miután ez a pokoli háború és azok, akik elindították, elmentek.”

Számos politikus és újságíró, illetve aktivista és vallási személyiség is felkerült a listára – olvasható a Mirror oldalán.