2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Belföld Sztárügyvédeket vittek el a kommandósok: Orbán Viktorra hivatkozva zsaroltak ki százmilliókat –...

Sztárügyvédeket vittek el a kommandósok: Orbán Viktorra hivatkozva zsaroltak ki százmilliókat – videó

Mekkora bajba keveredhetett a vállalkozó, aki feketén egymilliárdot lett volna hajlandó kifizetni vesztegetésre, és még azt is elhitte, hogy Orbán Viktornak is fizetni kell belőle? Nos, elég nagyba.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleménye szerint vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben több száz millió forintot kértek egy vállalkozótól, ügyvédek közreműködésével. A főügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében tegnap tizenkét helyszínen összehangolt akciót hajtott végre, motozások, kutatások és lefoglalások voltak és hét embert vittek be gyanúsítotti kihallgatásra.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy férfi 2019 szeptembere és 2020. márciusa között több társával, – köztük két ügyvéddel – egy vállalkozótól körülbelül 800 millió forintot kért és kapott. A csalók azt állították – persze hamisan, – hogy ezen összegből Pintér Sándor belügyminiszternek, rendőröknek, NAV-osoknak és más hivatalos személyeknek kell fizetni azért, hogy a vállalkozó ellen ne induljon adóhatósági és büntetőeljárás. Amikor mégis nyomozás indult a vállalkozó ellen, további 100 millió forintot kértek tőle azért, hogy az eljárást hivatalos személyek segítségével számára kedvezően befolyásolják.

Mindezeken felül közvetítőkön keresztül egy újabb ügyvéd is megkereste a vállalkozót azzal, hogy 150 millió forintért eléri, hogy büntetőügye számára kedvezően záruljon. Az ügyvéd – szintén valótlanul – arra hivatkozott, hogy az ügylethez Orbán Viktor miniszterelnök, Polt Péter legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV vezető befolyását kérik, és ezért a pénzből nekik is kell fizetni – írta a Blikk.

Az ügyben több száz millió forint értékben foglalt le vagyontárgyakat. A nyomozó főügyészség elrendelte valamennyi elkövető őrizetét és indítványozza letartóztatásuk elrendelését.