2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor őszinte vallomása: a legnehezebb két hét áll előttünk

Orbán Viktor őszinte vallomása: a legnehezebb két hét áll előttünk

Megkezdődött a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek online egyeztetése, amely megelőzi a 27 uniós tagország állam- és kormányfőinek szintén videokonferencia formájában megszervezett kétnapos csúcstalálkozóját – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök délután.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács tagjai csütörtökön kezdődő kétnapos, videokonferencia keretében tervezett csúcstalálkozójukon a koronavírus okozta világjárvány alakulásáról és az egészségügyi veszélyekre való felkészültségről tartanak megbeszélést, továbbá megvitatják a biztonság és védelem kérdéseit, valamint a déli szomszédsággal fennálló kapcsolatokat.

Havasi Bertalan emlékeztetett: miközben az uniós tagállamok körében egyre nagyobb az elégedetlenség és a felháborodás a nyugati vakcinaszállítmányok hiánya és sorozatos késlekedése miatt, a magyar kormány más utat választott; a lehető legtöbb vakcinát szerzi be a lehető legtöbb forrásból. Így 3,5 millióval több embert tud beoltani, mint egy hasonló méretű EU-tagország. Minden oltás jó, ami hatékony, biztonságos és megvédi az emberek életét – ismételte meg a magyar kormányzati álláspontot a sajtófőnök.

Mindeközben Orbán Viktor egy újabb videót tett közzé a közösségi oldalán, amelyben kissé feszült hangon arról beszél, hogy egy nagyon különleges tudást birtokló orvos-tudós csoporttal találkozott, járványmatematikusoknak szokták őket nevezni. “Ők azok, akik segítenek nekünk abban, hogy megérthessük, hogy az egészségügyi jelenségek, milyen trendekké állnak majd össze. Egyszerűbben fogalmazva, mi fog velünk történni a következő napokban és hetekben” – mondta a felvételen a miniszterelnök. “Csupa rossz hírem van: az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az új fajta mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erősen nő és nőni fog” – fejtette ki.

Orbán arról is beszélt, hogy hatalmas terhelés lesz most a kórházakon, eddig nem tapasztalt terhelésről beszélt a miniszterelnök. “Minden orvosra, minden ápolónőre és minden lélegeztetőkészülékre szükség lesz” – mondta.

A miniszterelnök a videóban arra kért mindenkit, hogy a saját életükben is a lehető legfegyelmezettebbek legyenek. “Versenyt futunk az idővel. Ha sokan regisztrálnak, ha sokan jelentkeznek oltásra, sokan oltják be magukat, akkor ez a nehéz időszak lerövidül. Ha kevesen regisztrálnak, kevesen oltják be magukat, a nagyon nagy nyomást jelentő időszak hosszabb lesz. Kérek mindenkit regisztráljanak és oltassák be magukat” – zárta gondolatait a kormányfő.

Indirekt/Blikk