2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor keményen válaszolt az őt kritizáló korábbi tanácsadójának

Orbán Viktor keményen válaszolt az őt kritizáló korábbi tanácsadójának

Úgy érzi, húsz év alatt nem tévedhetett akkorát, hogy nem vette észre, meglenne Orbán Viktorban a legkisebb hajlam „a nyugaton is létező” fajgyűlöletre. Hegedűs Zsuzsa válaszlevélben reagált a magyar miniszterelnöknek, miután a kormányfő Tusványoson mondott beszéde után lemondott a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról.

A szociológus a magyar kormányfő szombati, Tusnádfürdőn mondott beszéde miatt döntött úgy, részben szakít a kormánnyal. Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén hosszas monológjában a többi között a „fajok keveredéséről” értekezettamit Hegedűs Zsuzsa „tisztán náci” beszédként értékelt. A miniszterelnök válaszát Orbán Balázs Facebook-oldalára is kitették, s ez utóbbira reagált Hegedűs Zsuzsa.

A 24.hu birtokába került levélben a szociológus tovább részletezi a döntése legfőbb okait.

„20 év óta Te is eléggé ismersz ahhoz, hogy tudd, mibe került nekem ennek a levélnek a megírása” – írja, majd megismétli, hogy egyrészt mindig is biztos volt benne, hogy az antiszemitizmus olyan távol áll Orbántól, mint Makó Jeruzsálemtől, másrészt nem tudom, ki és miért sugallta a beszédet, és nem értem, hogy nem vetted észre, hogy ez a szöveg nem az, ami valószínűleg a szándékod volt – fogalmazott Hegedűs, kijelentve, hogy az első levelében nem minősítette Orbán Viktort, szélsőjobboldalinak vagy rasszistának, hanem egyértelműen a miniszterelnök által felmondott szövegről beszélt.

„20 éven keresztül nem tévedhettem akkorát, hogy nem veszem észre, hogy benned a legkisebb hajlam is van a már nyugaton is létező fajgyűlöletre. De még ez sem késztetett volna arra, hogy felálljak, pontosabban felálljak azért, hogy nyilvánosan meg tudjak szólalni, ha nem Magyarország miniszterelnökeként, nyilvánosan mondod el, hanem magántársaságban. Ez utóbbi esetben ugyanis, ha tudomásomra jutott volna, maximum az jutott volna eszembe, hogy ha és amennyiben egyáltalán igaz ez a mese, de mondjuk egy videót is láttam volna, akkor is magánemberként azt mondasz, amit akarsz, mint mindenki, de hasonlóképpen meglepett volna, ugyanis ahhoz elég emberismerettel rendelkezem, hogy 20 év alatt csak észrevettem volna, ha elfojtottan is, de ilyenfajta gondolatok vannak a fejedben” – folytatta a szakember.

Hegedűs szerint a probléma oka, hogy bármennyire nem ért egyet Orbán Európa-ellenességével „és nagyon zavar, hogy időnként ezért a beszélgetésünk lényege az, hogy leüvöltöm ezért a fejed”, de „az Európa-ellenesség számláján nincs 6 millió zsidó halála. És legfőképp, a legvadabb Európa-ellenesség is maximum erősíti az Európa-ellenes hangulatot a Fidesz törzsszavazói között. A faji jellegű diszkriminációra vonatkozó legkisebb nyilvános mondat azonban olyasmit gerjeszt, amiről a történelem nemcsak Európában, hanem Afrikában és Örményországban már bebizonyította, hogy ha egyszer kiengedjük a szellemet a palackból, az ‘Úristen’ sem tudja újra visszazárni” – húzta alá Hegedűs Zsuzsa.

A lemondott miniszterelnöki megbízott válaszlevelében azt írta, ő a Soá után egy évvel született, és – Orbán Viktorral ellentétben – neki sosem volt nagy családja, nagyszülőkkel, unokatestvérekkel.

Mindkét szülőm a rendkívüli lelkierejük és még annál is rendkívülibb bátorságuk miatt menekült meg: az apám, a Don-kanyarhoz küldött munkaszolgálatosok közül egyedül gyalogolt haza, miután, Petschauer Attila olimpiai vívóbajnok a karjai között halt meg a Don-kanyarban, a mamámat pedig kétszer kapták el a nyilasok és tették be a Dunához induló menetbe, amiből mindenkit a Dunába lőttek; egyszer a 2-es villamosra ugrott fel, másodszor pedig egy porosz tiszt vette ki a menetből, mert feltűnt a szépsége, és még a következményeket is megúszta azzal, hogy volt annyi lélekjelenléte, hogy azt hazudta, egy 4 hetes kisbabát szoptató kismama.

Hegedűs azt javasolja Orbánnak, hogy a tusványosi beszédének azt a részét olvassa újra, amelyben kifejti, miért nem vállalta azt, amiben gyerekkora óta hisz, miszerint „ez a borzalom csak azért történhetett meg, mert túl sokan hallgattak, amikor születőben volt az a fajta gyűlölködés, amire a nácik építettek. Többnyire azért hallgattak, mert nem érintette és ezért nem érdekelte őket”.