2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor: jólesik a kétharmad-egyharmados Fidesz-fröccs

Orbán Viktor: jólesik a kétharmad-egyharmados Fidesz-fröccs

Percre pontosan egyórás beszédet mondott Tusványoson Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök minden témát érintett, amely az elmúlt időszakban közbeszéd tárgya volt.

Vicces szófordulattal kezdte a beszédét a miniszterelnök: szerinte jó okunk van ebben a nagy melegben Fidesz-fröccsöt inni, ami kétharmad-egyharmad. Nem sokkal később azonban kevésbé elegánsan reagált arra, amikor néhányan bekiabálással és füttyszóval zavarták meg a beszédét. Akkor azt mondta az intézkedő biztonságiakra: „Csak olyan udvariasan, mint a budapesti rendőrök a hidakon a narkósokkal…” Valljuk be, ez nem volt méltó sem az Orbán Viktortól megszokott eleganciához, sem a hely szelleméhez…

A beszédét azzal folytatta a magyar miniszterelnök, hogy a veszélyek korába léptünk: koronavírus-járvány, háború a szomszédban, és újra blokkvilágba szerveződő élet a hidegháború után.

Magyarország kihívásait is sorra vette a miniszterelnök.

  1. Az első szerinte a demográfia: „jóval több a temetés, mint a gyermekáldás”. Az önfenntartásra nem vagyunk képesek, bár a helyzet javult, de a probléma nem oldódott meg.
  2. A második a migráció. „Ez már nem a Nyugat, hanem a poszt-Nyugat. 2050 körül be is következik a végső demográfiai váltás, a kontinens azon részén a nagyvárosokban 50 százalék fölé emelkedik a nem európai származású emberek aránya” – vélekedett Orbán Viktor. Szerinte Európa két fele között csata zajlik, a Nyugat harcot folytat Közép-Európa ellen.
  3. A harmadik a gender. Ebben is pereskedik Magyarország, mondta Orbán, várjuk az ítéletet. „A mi pozíciónk egyszerű: az apa férfi, az anya nő, hagyják békén a gyerekeinket, és ezt fogadtassák el Soros György hadseregeivel is. Ez az élet legfontosabb kérdése. Sosem lesz ennek a nyugati bolondériának többsége nálunk.”

Orbán Viktor szerint a stratégiai érdekünk a háborúval egybeesik: az oroszok ne jöjjenek közelebb, Ukrajna szuverenitása megmaradjon és legyen demokrácia, de a háború elnehezíti a viszonyt a barátokkal. A lengyel-magyar kapcsolatban szívproblémát lát, mert a magyar kormány úgy gondolja, hogy ez két szláv nép háborúja, a lengyelek viszont úgy érzik, hogy benne vannak.

Leszögezte: minden háború elsődleges szempontja, hogy az anyák siratják a gyerekeiket, a gyerekek elveszítik a szülőket, ez minden mást felül kell írjon, a magyar kormánynak ez azt jelenti, hogy magyar szülő és magyar gyerek ne kerüljön ilyen helyzetbe. „Mi, magyarok vagyunk az egyetlenek az ukránokon kívül, akik ma meghalnak abban a háborúban. Eddig 86 magyar ember halt meg abban a háborúban.”

Fenntartjuk azt a véleményünket, hogy ez nem a mi háborúnk. NATO-tagok vagyunk, a kiindulópont az, hogy a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország, ezért Oroszország nem fogja megtámadni a NATO-t. Azt a mondatot, hogy Ukrajnánál nem állnak meg, gyenge, de érthető ukrán propagandának tartja. NATO-tagként viszont kényessé vált a helyzet, mert a NATO és az EU úgy döntött, hogy nem válnak harcoló féllé, de fegyvert szállítanak és gazdasági szankciókat vetnek ki, de facto részesévé válva a konfliktusnak, ezzel abban a veszélyes helyzetben vagyunk, hogy úgy akarnak segíteni, hogy Moszkva ne tartsa hadviselő félnek a NATO-t – részletezte a kormányfő.

A miniszterelnök úgy véli, ha az Egyesült Államok elnökét ebben a döntő órában Donald Trumpnak hívják, és sikerült volna meggyőzni Angela Merkelt, hogy ne távozzon, akkor ez a háború nem robbant volna ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a háború erőjáték, ezért azt az illúziót nem érdemes dédelgetni, hogy Magyarország remek tanácsokkal képes lesz befolyásolni a háborús eseményeket és a nyugati stratégiát, de minden vitában becsületbeli, morális kérdésnek tartja, hogy elmondják az álláspontjukat és próbálják rávenni a nyugatiakat, hogy dolgozzanak ki egy új stratégiát. Orbán Viktor szerint az EU-nak nem az a dolga, hogy Oroszország vagy Ukrajna oldalára, hanem a két ország közé álljon.

Mi fog történni? – kérdezte Orbán Viktor, azzal folytatva, hogy két napja azt mondta Oroszország képviselője, hogy addig nyomulnak előre Ukrajnában, amíg olyan távolra nem kerül a front, hogy onnan már nem lehet belőni Oroszország területére, így ebben a pillanatban a háborút hosszabbítják meg a nyugati fegyverekkel. „Orosz-ukrán béketárgyalás nem lesz. Aki erre vár, hiába vár. Oroszország biztonsági garanciákat akar, a háborút csak orosz-amerikai tárgyalások tudják lezárni. – jelentette ki.

A rezsicsökkentésről kifejtette, hogy jól működött a rendszer tíz évig, a probléma most az, hogy a háború kibillentette ezt, háborús energiaárak vannak. A kormányfő szerint sikerül megvédeni a rezsicsökkentést abban a formában, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinél marad a korábbi ár. Kifejtette: az az összeg, amit a magyar állam fizetett a rezsicsökkentésre 2021-ben 296 milliárd forint volt, 2022-ben a mostani árakon számolva 2051 milliárdot kell fizetniük. Orbán Viktor emlékeztetett rá , hogy a beruházásokat átütemezték, újakat nem indítanak, de a már elkezdetteket befejezik. A kormányfő hangsúlyozta, le kell jönni a gázról, az áram sokkal kisebb terhet jelent, mert van atomerőmű és napenergia.

A következő gondnak a recessziót nevezte, egész Európát a recesszió réme gyötri, ráadásul amikor a dollár erősödik, automatikusan gyengül a forint, a dollár pedig folyamatosan erősödik az euróval szemben. A dilemmához meg kell találni a kulcsot, van egy globális recesszió, lehetséges-e lokális kivétel? Azt tűzték ki célként, hogy Magyarország lokális kivétel legyen. Orbán Viktor szerint ez sikerülhet, a kulcsszó a kimaradás, a jó hír pedig az, hogy 2010-ben sikerült, 2020-ban is sikerült a járvány idején, minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogyan belementünk, kanyarban előztünk.

Indirekt/index.hu