KezdőlapBelföldOrbán Viktor elutazott, hogy kitüntessék

Orbán Viktor elutazott, hogy kitüntessék

Orbán Viktor a boszniai Banja Luka városába utazik, hogy átvegye a Boszniai Szerb Köztársaság legnagyobb kitüntetését, ám a látogatásának van más célja is.

A Boszniai Szerb Köztársaság de facto fővárosába utazik Orbán Viktor április 4-én, csütörtökön – írta a Oslobodenje nevű hírportál. A magyar kormányfő még az év elején kapta meg Milorad Dodik elnöktől a Boszniai Szerb Köztársaság legnívósabb díját, ám ennek hivatalos átadási ceremóniáján januárban nem tudott részt venni, így az ünnepség mostanáig csúszott. Dodik egy nyilatkozata során mondta el, hogy

a Szerb Köztársaság nagy barátja, Orbán Viktor április 4-én este Banja Lukába érkezik, és még április 5-én is Banja Lukában marad.

A magyar miniszterelnök látogatásának azonban nem a kitüntetés átvétele az egyetlen célja. A boszniai szerb kormány közleménye szerint Orbán Viktor több eseményen is részt vesz majd, köztük egy gazdasági fórumon és egyéb rendezvényeken, amelyeket direkt a látogatása idejére szerveztek.

Dodik és Orbán kölcsönös megbecsülésének és tiszteletének köszönhetően a Boszniai Szerb Köztársaság sok eredményt ért el a mezőgazdaság, az energia és számos közös projekt területén – írták közleményükben az Index szemléje szerint.

Egyébként a kitüntetést, amelyet majd Orbán Viktor is átvehet, korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is megkapta.