2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor bejelentette: februárban érkezik a teljes 13. havi nyugdíj

Orbán Viktor bejelentette: februárban érkezik a teljes 13. havi nyugdíj

Februárban a teljes 13. havi nyugdíjat megkapják a nyugdíjasok Magyarországon. Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor írta alá, miután megbeszélést tartott az Idősügyi Tanács tagjaival.

A miniszterelnök szerint a gazdaságot sikerült visszaterelni arra a növekedési pályára, ahol a koronavírus-járvány előtt jártunk.

A gazdaság jól teljesít – emelte ki. – Idén novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszafizetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk. Az erről szóló rendeletet ma alá is írtuk – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban korábban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy idén minden nyugdíjas a lehető legmagasabb, nyolcvanezer forintos prémiumot kaphatott. A nyugdíjprémiumon, valamint a kiegészítő emelésen felül a nyugdíjasok hamarosan újabb extra juttatást kaphatnak, ugyanis februárban érkezik a 13. havi nyugdíj. Az államtitkár azt is elmondta, hogy  a februárban esedékes juttatás a költségvetésnek nagyjából 360 milliárd forintos kiadást jelent, a két és fél millió nyugdíjasnak pedig ugyanekkora bevételt. Ezek alapján négy hónap leforgása alatt a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkhöz több mint hatszázmilliárd forint érkezik a prémiummal, a kiegészítéssel és a 13. havi juttatással együttesen.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Orbán Viktor arra tesz javaslatot, hogy januártól ne három, hanem öt százalékkal emeljék a nyugdíjat. A döntés hátterében az áll, hogy a jegybank előrejelzése alapján a vártnál magasabb lehet a 2022-es infláció. Márpedig a nyugdíjemelés szintjét a várt inflációhoz kötik, ami az adott év költségvetési törvényében szerepel.

A nyugdíjasok választhatnak, hogy a nyugdíj kifizetését postai után vagy utalás formájában kérik. Utóbbi esetben a jóváíráshoz a folyósítás után egy napra van szükségük a pénzintézeteknek, de a postai kiszállítás sem tart sokkal tovább általában. Ha kíváncsi, mikor érkezik a nyugdíj 2022-ben, összefoglaló cikkünkből megtudhatja.