2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor bejelentése: „Ha nem lépünk, tragédia lesz”

Orbán Viktor bejelentése: „Ha nem lépünk, tragédia lesz”

A kormányfő ma reggeli a Kossuth rádióban adott interjújában elmondta: nem volt más választás, szigorítani kellett.

Meghallgatták a szakembereket, akik azt mondták, tragédia lesz, ha nem lépünk. A kormány elfogadta az okfejtéseket. Ahhoz, hogy később nyithassunk, most zárni kell. Zárnunk kell, hogy húsvét környékén nyithassunk, ami fokozatos lépésekben történik majd.

Most a harmadik hullámban vagyunk. A második erősebb volt, mint az első, és a harmadik erősebb lesz, mint a második. A legnehezebb időszakra kell készülni.

A bölcsődéken sokat gondolkodtak, lehet, hogy azokat is be kell zárni, de egyelőre még nyitva tartják. Ami az élethez kell, annak mennie kell, élelmiszerbolt, kerti munkákhoz szükséges eszközöket áruló boltok, de minden másnak zárni kell. A legnehezebb a virágboltokra vonatkozó szabály, főleg a május 8-i nőnap miatt. Nőnapkor a virágboltok ezért nyitva maradhatnak még, de utána zárniuk kell.

A bértámogatást minden ágaztra kiterjesztik, adókedvezmények jönnek, a KATÁsoknak nem kell fizetni erre az időszakra, az önkormányzati bérlemények díját elengedik.

Az utazások kapcsán elmondta, a luxusvakációk halasztását kéri, mert hazahozhatnak eddig ismeretlen mutáns vírusokat.

Az oltások körül van némi technikai zavar, de a terv működik, 862953 főt beoltottak már. 2400000-ni beoltást elérhetünk húsvétra, júliusra 8 millió fölött lehet ez a szám. A kórházakban viszont most drámai helyzet lesz a fertőzöttek számának emelkedése miatt. A rezidenseket és medikusokat is bevonhatják a munkába.

A vírus Kínából indult, Orbán szerint ők ismerik a legjobban. Azért is választotta a kínai oltást, mert bízik abban, hogy minden mutáns ellen ellenanyagot termel majd a szervezete. A kínaiak szállításaikkal kiválóan teljesítenek az unióssal ellentétben. Az oroszok is tartják a szállítási ütemet. Van problémánk az oltással természetesen, de ez technikai kérdésekkel függ össze. Eddig úgy oltottunk, hogy a háziorvos oltott, aki személyesen ismerte a betegeit. Tömeges oltásnál az adatalapú oltásra kell átállni. Ha az adatok nem stimmelnek, előfordulhatnak hibák – például olyanokat hívnak be, akiket már beoltottak, vagy lakhelyváltozás miatt más helyszínre hívják be a pácienst. Ezeket az adatokat muszáj felülviszgálni. A kormányfő hangsúlyozta, egyébként van egy telefontszám, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát észlel.

Indirekt/Blikk