2023.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor bejelentése a negyedik oltásról

Orbán Viktor bejelentése a negyedik oltásról

Egy hónap után Orbán Viktor péntek reggel ismét a Kossuth Rádióban adott interjút.

A miniszterelnök pénteki interjúját azzal kezdte, hogy a karácsony és a szilveszter már majdnem olyan volt, mint a járvány előtt. Nem teljesen, de már hasonlított rá. Még nincs vége a járványnak, de az új vírusvariáns, az omikron az orvosszakértők szerint gyengébb, mint a delta variáns, sőt felváltja az előző veszélyes variánst – kiemelte, hogy a legfontosabb eszköz ellene, az oltás. Summázva, azt mondta, ettől még ne érezzük magunkat ezért biztonságban, oltassuk be magunkat.

Orbán Viktor bejelentette, hogy januárban minden hétvégén oltási akció lesz. Csütörtökön, pénteken, szombaton az oltópontokon lehet időpontfoglalás nélkül felvenni az oltást. Elmondta, hogy Pfizerből több mint 2 millió vakcinánk, Modernából 700 ezer vakcinánk van.

A tegnap bejelentett új jrványügyi szabályokról elmondta, hogy azért döntött így a kormány, mert a szakemberek szerint rövidebb lefolyásúak lettek a betegségek.

Ezek szerint,

  • a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kizárólag az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, vagy az, aki a második oltást hat hónapnál nem régebben kapta meg. 
  • Lerövidítik a karanténkötelezettség idejét is, a felnőtteknél az eddigi 10 nap helyett 7 nap lesz, de negatív PCR-teszttel akár 5 nap után is ki lehet szabadulni a karanténból, ha nincsenek tünetek. Az iskolai karantén is csak 5 nap lesz, de ez csak az oltással nem rendelkezőkre vonatkozik, vagyis az oltott gyerekeknek nem kell karanténba vonulniuk.
  • Az iskolában is változás lesz: csak azoknak kell otthon maradni a gyerekek közül, akinek nincs oltása, ha fertőzést észlelnek

A negyedik oltásról elmondta: az operatív törzs ajánlásával úgy döntöttek, az előző oltás felvétele után 4 hónappal lehet felvenni, 6 hónap után pedig ajánlott. Fontos, hogy mindenki konzultáljon a házi orvossal róla.

A miniszterelnök – szokás szerint – a napi járványadatokat is felsorolta: 2611 ember volt kórházban az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépen pedig 243 beteg van, hozzátette gyermek nincs köztük.

Indirekt/Blikk