2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Belföld Online oktatásra álltak át egy budai iskolában a koronavírus miatt

Online oktatásra álltak át egy budai iskolában a koronavírus miatt

Betört a negyedik hullám az iskolákba? Karantént és digitális oktatást rendeltek el ugyanis az egyik budai általános iskola legalább egy osztályában a mai napon.

A Blikk információi szerint az egyik alsó tagozatos osztályban többen is koronavírusosak lettek, ezért a szülőket hétfő délelőtt értesítették, hogy vigyék haza a gyerekeket és a felszereléseiket.

Az érintett osztálynál digitális oktatást vezetnek be a következő időszakra, a padtársaknál és más szoros kontaktoknál karantént is elrendeltek.

Mint ismert, a fertőzöttek száma egyre növekszik országszerte. A kormányzat azonban a jelenléti oktatást forszírozza, ráadásul kifejezetten tiltja az általános iskolai hatodik osztály felett az online oktatás újbóli bevezetését. Legalábbis jelenleg. Persze iskolánként, osztályonként a helyzet függvényében el lehet térni a sarokszabályoktól, de most az alap a jelenléti oktatás. Annak ellenére is, hogy amint a blikk megírta korábban, az iskolai alsó tagozatos osztályok nagyrészében a létszám fele, harmada hiányzik egyes helyeken. A legtöbb intézmény nem hivatalosan arra kéri a szülőket, hogy tartsák otthon pár napot a gyerekeiket, ha felső légúti betegség tüneteit észlelik. A házi gyermekorvosok nagyrészt nem látják személyesen a kis betegeket, sokukat telefonon diagnosztizálják, a szülő pedig néhány nap múlva mehet az igazolásért, hogy a gyerek egészséges. Így csak nagyon ritkán derül ki, mi is volt pontosan a baj, hiszen az általános válasz sok gyermekorvosnál, hogy “most van egy ilyen vírus a gyerekek között,” mint minden ősszel.

Ez részben igaz is, erről nemrégiben szakembert is megkérdeztünk. Azonban a szülőknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk, hogy a tünetek hátterében bármikor állhat a covid is, mint épp ebben az adott esetben, a budai iskolában.

Az EMMI egyébként hasonló témában a hvg-nek küldött válaszában úgy tájékoztatott, hogy az iskolák 1 százalékát érinti egyelőre hasonló tanügyi intézkedés, általában egy-egy osztályt, teljes iskolát még nemkellett bezárni.