2023.01.28
Károly, Karola
Kezdőlap Belföld Nyárias meleg lesz a hétvégén, de riasztást is kiadtak a zivatarok miatt

Nyárias meleg lesz a hétvégén, de riasztást is kiadtak a zivatarok miatt

Az időjárás előrejelzés szerint a hétvégén marad a nyári meleg, ám zivatarok is kialakulhatnak.

Szombaton átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de napközben többórás napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Elszórtan zápor, zivatar előfordulhat, délután a délnyugati megyékben és az északkeleti határ mentén egy-egy heves zivatar sem kizárt. Az északnyugatira forduló szél nagy területen megerősödik, néhol viharos lökések is előfordulhatnak, emellett zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul. Késő estére 15 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Este derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, majd hajnalban északnyugatról hidegfront szakadozott felhőzete érkezik. A reggeli órákban az északi megyékben már helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél jobbára mérsékelt marad, de napkelte környékén Sopron térségében északnyugatira fordul, majd megerősödik a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de az északi völgyekben pár fokkal hidegebb, míg Sopron környékén enyhébb is lehet az idő.

Szombaton továbbá az egész ország területére elsőfokú vészjelzést adtak ki a zivatarok miatt.

Vasárnap a sok napsütés mellett gomoly-, illetve fátyolfelhők képződnek, legnagyobb számban az ország északkeleti harmadában. Általában száraz idő várható, de északkeleten egy-egy zápor előfordulhat. Többfelé megerősödik az északnyugati, északi szél. A hajnali 7, 15 fokról 23 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.