2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Nemzetközi drogbandát kapcsoltak le Sopronban

Nemzetközi drogbandát kapcsoltak le Sopronban

Koszovótól Szerbián és Bécsen keresztül csempészte a drogot Magyarországra az a bűnbanda, amelynek tagjait Sopronban fogta el a rendőrség. A bűntársaikon korábban Ausztriában kattant a bilincs, s most – a nyomozásnak köszönhetően – tizenhat másik bandatagra is lecsaptak a magyar rendőrök.

Korábban a Blikk is megírta, hogy a drogbizniszben utazó csapat ellen még a Soproni Rendőrkapitányság Felderítő Alosztálya kezdett el nyomozni 2020 májusában, miután olyan hír kelt szárnyra, hogy a Sopron belvárosának egyik lakásához tartozó postacímet kábítószer értékesítésére használják. A felderítés egy olyan kiterjedt hálózattal rendelkező bűnszervezethez vezetett, amely Dunántúl öt megyéjét is ellátta kábítószerrel. Ezek többsége marihuána volt, míg kisebb mennyiségben amfetamin.

Amikor 2021 év elején körvonalazódott, hogy a bandavezér, S. Csaba a drogot külföldi kapcsolatán keresztül szerzi be, a nyomozásba bekapcsolódtak a KR NNI NBEFO győri nyomozói is, akik közös információgyűjtésbe kezdtek a Győr-Moson-Sopron és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felderítőivel.

A tavaly április végi rajtaütéskor egyszerre csaptak le valamennyi bandatagra. Az akciót a KR NNI koordinálta, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Göcsej MEKTA alegysége, valamint a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ több műveleti egysége bevonásával. A közös művelet délutánján beazonosították és elfogták a bűnszervezet albán származású koszovói vezetőjét, Kristijan S.-t is, akinek a búvóhelyén 5 kilogramm marihuánát, 1,5 kilogramm amfetamint és több ezer euró készpénzt foglaltak le. Akkor összesen 9 személy ellen folyt büntetőeljárás. Az elmúlt másfél év alatt ez a szám 16-ra nőtt.

A mindenre kiterjedő nyomozás megállapította, hogy a kiterjedt bűnhálózat Koszovó és Szerbia területéről csempészte a kábítószert Bécsbe, ahonnan ismételt disztribúció után került a kábítószer a szomszédos országokba, így Magyarországra is.

Az ügy előrehaladtával a KR NNI szorosan együttműködött az osztrák LKA Burgenland (Burgenland Tartományi Bűnügyi Hivatal) kábítószer elleni egységével is, amely a magyar–albán bűnszervezet felső kapcsolataival szemben folytatott büntetőeljárást. A közös bűnügyi együttműködés során számos esetben történtek Magyarország és Ausztria területén kihallgatások, a határon átnyúló műveletek és elfogások.

A közel két éven át tartó nyomozás során a két ország rendőrei több mint 500 kg marihuána, 4 ezer MDMA extasy tabletta és 18 kg amfetamin kereskedelmét tudták bizonyítani. Ausztriában 9 embert már el is ítéltek ebben az ügyben, míg hazánkban a KR NNI győri egysége 16 személlyel szemben fejezte be most a nyomozást. Négyükkel szemben bűnszervezetben, míg tizenkettejükkel szemben bűnszövetségben jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének elkövetése miatt javasolnak vádemelést. Az iratokat és a bizonyítékokat a napokban küldték meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek – írta a police.hu pénteki közleményében.